3 / 4

Bucurestiul, cel mai zgomotos oras

Cei mai expusi angajati la zgomot din Capitala se regasesc in dreptul arterelor mari, cum ar fi Magheru, Stefan Cel Mare, Mihai Bravo, potrivit datele Enviro Consult. Asemenea celorlate capitale mari din Europa, locuitorii si angajatii din Bucuresti sunt afectati la fel de mult de zgomot precum cei din Paris, Madrid sau Berlin.

La nivelul tarii, exista insa o diferenta semnificativa intre Bucuresti si celelalte orase mari, in ceea ce priveste poluarea fonica.

"In Timisoara sunt cei mai multi locuitori afectati de niveluri de zgomot peste valorile limita (peste 70dB). Am avea ce sa invatam de la Iasi, unde doar 16% din locuitori sunt afectati”, declara Lazarovici.

In topul celor mai poluate orase fonic din tara, Bucurestiul este urmat de Constanta, unde 76% din populatie este afectata, de Cluj-Napoca (64% din populatie), Brasov si Ploiesti, fiecare cu 61% din populatie, Galati (55%) si Timisoara (49%).

Potrivit unor acte normative publicate in Monitorul Oficial in 2008, care se refera doar la aglomerarile cu o populatie mai mare de 250.000 de locuitori, autoritatile care se ocupa de orasele in cauza au diverse tinte maxime de zgomot pe care trebuie sa le atinga pana in 2012: strazi, autostrazi, drumuri – 65 dB, cai ferate – 65 dB, aeroporturi – 65 dB, zone industriale – 60 dB, porturi (activitati de transport feroviar si rutier din interiorul portului) – 65 dB, porturi (activitati industriale din interiorul portului) – 60 dB.

Problema poluarii fonice nu tine doar de autoritati, ci si de fiecare locuitor in parte.

"Ca si locuitor, de exemplu, nu ar trebui sa claxonez in locurile nepermise ori sa ascult muzica la un volum foarte ridicat. Autoritatile ar trebuie sa amendeze marii poluatori si sa duca o companie de informare in randul populatiei”, explica Florian Maduta.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri