3 / 11

"Devalorizarea leului va deteriora nivelul de trai"

Alexandru Vlad (foto), director executiv al lantului de magazine cu vanzare angro Selgros Cash & Carry, spune ca actuala criza a datoriilor este, in esenta, un alt episod al situatiei declansate in 2008. “Din pacate, cred ca nu va fi ultimul”, sustine managerul, care explica totodata ca atata timp cat imprumuturile nu merg in investitii generatoare de plusvaloare, ci in consum, vine si scadenta, lucru valabil atat pentru Romania, cat si pentru alte state.

In plus, remarca Vlad, daca pentru a plati imprumuturile se tiparesc bani, asa cum este cazul SUA, iar moneda este una universala, atunci avem de-a face cu un fenomen inflationist la nivel mondial. “Multe tari apusene au «amanat» doar scadenta cu imprumuturi care sa le acopere deficitele. Iar atunci cand secretul nu mai poate fi tinut, pietele reactioneaza, dupa cum am vazut in ultimele doua zile”, spune directorul executiv.

Pe de alta parte, Vlad precizeaza ca nu este insa o criza mondiala, desi ea a cuprins o buna parte a mapamondului. “Este o criza apuseana, care va avea impact fara indoiala si in Romania. Tari ca Turcia, China sau Rusia au fost si sunt doar marginal afectate”, puncteaza managerul.

In ceea ce priveste perspectivele, directorul executiv al Selgros este de parere ca daca valul inflationist se va adanci in Vest, atunci “exporturile, cele care au stabilizat in ultimele luni situatia economica din Romania, vor avea de suferit, avand in vedere ca principalii clienti sunt din SUA si Europa”. In cazul inrautatirii situatiei economice, atunci va scadea si mai mult consumul in tara.

Vlad atrage atentia ca cel mai periculos lucru ce se poate intampla economiei romanesti este deteriorarea ratei de schimb in raport cu principalele monede. Potrivit acestuia, desi exporturile au crescut, importurile, mai ales cele pentru materii prime agricole si alimente, raman la cote foarte ridicate. “O devalorizare a leului va duce, mai mult ca inflatia, la o deteriorare a nivelului de trai a romanilor”, conchide managerul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri