2 / 4

Mihai Marcu, MedLife: Evolutia sistemului medical privat depinde de noua lege a sanatatii

Presedintele MedLife, Mihai Marcu, este de parere ca evolutia sistemului medical privat va depinde considerabil de noua lege a sanatatii si ce va presupune aceasta.

„Discutam acum de o piata care a ajuns la o valoare de 500 milioane Euro si se estimeaza ca aceasta va inregistra in continuare o crestere. Pe de alta parte insa, piata corporate este in scadere, iar sumele cheltuite de pacienti in clinicile private au scazut cu 10-15%. Chiar daca numarul pacientilor a crescut in ultimii ani, acestia au cheltuit mai putini bani in sistemul medical privat”, a declarat Marcu pentru Wall-Street.ro.

Totusi, investitiile in sectorul medical privat sunt inca atractive, avand in vedere faptul ca 30% dintre romani ar semna o polita de asigurare privata de sanatate doar in conditiile in care in Romania ar avea o infrastructura solida de spitale private.

„Nu cred ca vor fi surprise anul viitor, operatorii medicali privati mari au investit substantial in noi spitale si clinici iar anul viitor este o unul de consolidare pentru multi care acum stau in expectativa, asteptand noua lege a sanatatii si consecintele acesteia. Pentru companiile mici va fi foarte greu sa supravietuiasca intr-un sistem care depinde si de conditiile economice globale”, a explicat Marcu.

Insa, sistemul medical privat depinde si de vointa politica. In Romania, desi sanatatea este un domeniu vital, are alocat cel mai mic procent din PIB la nivel European. In 2012 s-a acordat sanatatii 3,7% din PIB, in timp ce in 2009 avea 5,6%. Media europeana este cam 9,9%.

„Marea provocare a anului viitor este bineinteles noua lege a sanatatii. Reforma ar trebui sa se faca de o maniera extrem de clara, iar legea ar trebui sa fie detaliata de asa maniera incat lucrurile sa se poata implementa fara probleme. Cel mai important este sa avem stipulate niste lucruri care sa nu mai lase loc de interpretari”, a mai spus Marcu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri