3 / 5

Austriecii care detin 32% din OMV nu confirma

Compania holding OIAG a statului austriac, care controleaza aproape 32% din OMV si are un pact cu International Petroleum Investment (IPIC) din Abu Dhabi prin care isi coordoneaza votul in anumite situatii si transferurile de actiuni, a afirmat ca nu a observat semene ca IPIC vrea sa iasa din actionariat. "Este o noutate pentru mine", a declarat, intr-o conferinta de presa, Siegfried Wolf, om de afaceri cu stranse legaturi cu Rusia, numit joi presedinte al OIAG, scrie Mediafax.


OIAG, care are drept de preemptiune pentru participatia IPIC nu ar avea, in mod obligatoriu, cunostinta despre astfel de negocieri decat in momentul cand fondul arab ar fi gata sa vanda. Wolf a afirmat ca nu a discutat cu IPIC despre subiect.


O sursa din industria de gaze naturale din Rusia a respins perspectiva ca Gazprom sa cumpere participatia la OMV. Gazprom a semnat saptamana aceasta un acord cu OMV pentru constructia unei sectiuni a gazoductului South Stream.


Parlamentarul austriac de opozitie Peter Pilz a declarat pentru cotidianul austriac Kurier si pentru Reuters ca are informatii ca IPIC si Gazprom au discutat despre participatia la OMV.


Gazprom si IPIC au refuzat sa comenteze, in timp ce OMV a raspuns ca intrebarile trebuie adresate actionarilor.


Actiunile OMV au inchis joi in urcare cu 2,9%, la un pret la care participatia de aproape 25% a fondului din Abu Dhabi ar valora 2,7 miliarde de euro.


OMV este prima companie occidentala care a semnat un acord pe termen lung pentru achizitia de gaze naturale cu Uniunea Sovietica in 1968 si este in continuare un important client pentru Gazprom.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri