2 / 6

Ungaria: o piata dominata de retailerii internationali

Ungaria este una dintre putinele piete din regiune in care niciun jucator local nu se afla in topul celor mai mari retaileri specializati in bricolaj, astfel ca in clasamentul celor mai mari magazine de profil se numara nemtii de la OBI, Praktiker, dar si BauMax.

OBI – 28 de magazine

Nemtii de la OBI, companie care a parasit piata din Romania in vara acestui an, sunt cel mai mare jucator specializat in bricolaj pe piata din Ungaria, atat din punctul de vedere al numarului de magazine, cat si al rulajelor obtinute, potrivit datelor PMR.

OBI detine in Ungaria un numar total de 28 magazine, dintre care sase sunt doar in Budapesta. Spre comparatie, cel mai puternic jucator local, Dedeman, are o retea nationala de 40 de magazine pe intreg teritoriul tarii. Ca si in cazul Dedeman, OBI a fost cel mai activ retailer pe piata vecina. La finele anului 2012 compania numara 24 de unitati, pentru ca anul trecut sa mai deschida un magazin in localitatea Gyor si sa achizitioneze trei unitati ale Bricostore in regiune, ajungand astfel ca la finele anului trecut sa numere un total de 28 de magazine.
Potrivit unui raport al PMR, OBI a avut la finalul anului trecut o cota de piata de circa 18%.

Praktiker – 21 magazine

Praktiker este al doilea jucator pe piata din Ungaria, dupa OBI, cu un numar de 21 magazine, dintre care patru in capitala tarii, la Budapesta. Praktiker a deschis primul magazine de bricolaj pe piata din Ungaria in anul 1998, in Budapesta. Ultimul magazin inaugurat de catre Praktiker pe piata din Ungaria s-a materializat la inceputul anului 2013, in urma unei investitii de circa 170.000 de euro, fiind un spatiu comercial cu o suprafata de vanzare de 1.000 metri patrati.

Spre deosebire de business-ul Praktiker din Romania, concentrat pe dezvoltarea de magazine cu spatii de vanzare de peste 10.000 de metri patrati, magazinele Praktiker din Ungaria au suprafete cuprinse intre 4.000 si 7.500 de metri patrati.

Cele mai recente informatii legate de business-ul Praktiker in Ungaria dateaza din anul 2011, cand compania raportat afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro.

BauMax – 15 magazine

BauMax este al treilea cel mai mare retailer in bricolaj de pe piata din Ungaria dupa numarul de magazine, cu 15 unitati, dintre care cinci in Budapesta. La fel ca si in cazul operatiunilor din Romania, austriecii de la BauMax sunt in cautarea unui cumparator pentru operatiunile de pe piata vecina, parte a unei strategii a companiei de a-si canaliza fortele pe pietele central europene.

Operatiunile BauMax din Romania au fost cumparate de catre retailerul francez Leroy Merlin in vara acestui an.

Pe langa OBI, Praktiker si BauMax, pe piata din Ungaria mai opereaza si retailerul german Bauhaus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri