14 / 15

Guvernul trebuie sa anunte masuri concrete care sa evite derapajele fiscale suplimentare

Starea de “sanatate” a economiei romanesti se poate inrautati in anul in care urmeaza in cazul in care nu vedem o serie de decizii care sa contribuie la consolidarea ei. Economistii Raiffeisen Bank Nicolae Covrig si Ionut Dumitru, lanseaza o serie de avertismente de care Guvernul ar trebui sa tina cont pentru a evita un scenariu negativ.

"Din punct de vedere macroeconomic, derapajul fiscal reprezinta cea mai vizibila problema. Masurile anuntate de Guvern pana in prezent sugereaza riscuri majore ca deficitul bugetar sa depaseasca tinta anuntata pentru 2020 (3,6% in PIB). In plus, cresterea pensiilor cu 40% prevazuta pentru septembrie 2020 este o masura care face afecteaza in mod sever stabilitatea finantelor publice pe termen mediu si lung, generand incertitudine cu privire la nivelul taxelor in anii urmatori. In acest context, ar fi necesar ca guvernul sa anunte masuri concrete care sa evite derapajele fiscale suplimentare si sa sustina consolidarea fiscala", explica Nicolae Covrig, economist in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, considera ca fundamentele economice care stau la baza deprecierii monedei nationale se deterioreaza de ceva ani si se declara mirat de faptul ca aceasta nu a avut loc mai devreme. In ceea ce priveste estimarile emise de catre entitatea pe care o reprezinta pentru finalul anului urmator, ar putea sa fie un "scenariu destul de cuminte".

“Este greu sa dam predictii, in continuare avem o depreciere a leului la 4,9 (curs euro/leu n.r.) pentru finalul anului viitor. Dar este posibil ca acest scenariu sa fie destul de cuminte, raportat la nevoia de ajustare a deficitului de cont curent. Este de dorit ca ajustarea sa se produca acolo unde trebuie, in politica fiscala. Daca deciziile din sfera politicii fiscal-bugetare intarzie sa apara si vor fi amanate corectiile pentru dupa alegerile din 2020, adica in 2021, presiunea pe curs se va accentua”, precizeaza Ionut Dumitru pentru Wall-street.ro.

Cifrele prezentate in raportul asupra stabilitatii financiare publicat de catre Banca Nationala a Romaniei arata ca Romania va avea in 2019 cele mai mari deficite gemene din Uniunea Europeana, respectiv un deficit bugetar de 4,4% si un deficit de cont curent de 5,1% din PIB.

Sursa foto: Number1411 / Shutterstock.com.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri