3 / 8

Retailerii mici si mijlocii vor supravietui prin specializare

Presedintele celui mai puternic grup de mobila din Romania preconizeaza ca in urmatorii 5 ani, piata de retail va suferi “schimbari dramatice”, prin prisma deschiderii de noi centre comerciale si prin penetrarea pietei locale de catre noi jucatori. In acest context, se pune problema viitorului firmelor mici si mijlocii din domeniu, serios amenintate de expansiunea comertului modern.

“Singurul viitor pe care il vad pentru micii retaileri de mobila este sa se specializeze. In Europa de Vest, cei care aveau magazine mici au devenit magazine de decoratiuni, iar cei de dimensiuni medii s-au specializat, ceea ce se va intampla si in Romania in mod indubitabil”, este de parere omul de afaceri.

In acest sens, Sucu da drept exemplu piata de mobila americana, unde magazinele generaliste au disparut deja de mult timp, lasand loc celor de nisa. Magazinele americane specializate nu vand doar mobila in sine, ci si conceptul de ambianta care i se potriveste, de la fata de masa pana tipul de muzica aferent.

“Piata americana este o imensa placinta facuta fasii de gust, de pret, de logistica etc. Fiecare client isi gasesti mobila pe gustul lui. In Romania, fiecare magazin ar trebui sa-si gaseasca o fasie, sa-si identifice clientii si apoi sa mearga in adancime in a satisface dorintele”, detaliaza acesta.

In materie de mobila, Sucu crede ca piata americana este mult mai dezvoltata decat cea europeana, principalii jucatori mondiali urmand tendintele impuse peste ocean.

“Inainte, orice retailer cu mintea la cap mergea in Ungaria sa vada cum va arata Romania peste 15 ani, dar in momentul de fata Romania a avansat atat de mult incat nu mai este relevant sa mergi in Ungaria pentru ca suntem la acelasi nivel. Sa mergi in Franta ar putea fi util ca sa vezi ce se poate intampla in urmatorii 10 ani, dar daca mergi in America atunci vei vedea cu adevarat unde ar trebui sa ajungi. In materie de retail, America este cu o generatie inaintea Europei”, crede Sucu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri