5 / 6

Investitiile in training si securitate, prioritare

Pentru managerii din piata constructiilor, accentul nu este pus neaparat pe marimea salariilor fortei de munca, oferindu-se la schimb beneficii deloc de neglijat: conditii civilizate de munca, transport gratuit la locul de munca unde este cazul, dar si investitii majore in training pentru siguranta si securitatea la locul de munca.

“In ultimii 5 ani, sumele alocate programelor de training si dezvoltare au crescut progresiv, situandu-se in 2008 la un nivel de aproape un milion de euro” , a declarat Markus Wirth (foto), director general Holcim Romania, unul dintre cei mai importanti furnizori de ciment si agregate (piatra, nisip si pietris), betoane si asfalt din Romania, parte a grupului elvetian Holcim.

Investitiile totale din acest an vor atinge 153 milioane de euro, cu 24% mai mult decat anul trecut, suma alocata intr-o serie de proiecte privind modernizarea tehnologiei de productie, protectia mediului, securitatea muncii si training-ul angajatilor, proiecte sociale.

Pentru anul 2008, acesta estimeaza un numar total de aproximativ 100 de posturi deschise, in toate domeniile, in special in cel tehnic, dar si financiar, vanzari si marketing. Nicoleta Salajan, director resurse umane Holcim Romania, spune ca este necesar implementarea unui sistem de management al performantei si de compensare corecta pentru angajati.

“Am proiectat si implementat scheme de beneficii variate, un sistem de management al performantei care se afla tot timpul in atentia noastra, precum si programe de dezvoltare profesionala si personala croite pe nevoile fiecarui angajat in parte, dar si in concordanta cu cerintele companiei”, a afirmat aceasta.

Securitatea la locul de munca este o prioritate si pentru Lafarge Romania, filiala franceza a producatorului de ciment, agregate si betoane Lafarge. “ "In 2007, investitiile in securitate si sanatate in munca, in activitatile de ciment, agregate si betoane, gips au totalizat doua milioane de lei. Pentru 2008, estimam o crestere cu 50% in aceasta activitate de securitate si sanatate in munca pana la trei milioane de lei. Vom pune un mai mare accent pe subcontractanti", a spus Bruno Roux, presedinte al diviziei Lafarge Agregate Betoane.

Lafarge Romania are 1.500 de angajati si detine in prezent trei centre de productie, in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj). Anul trecut, cifra de afaceri a fost de aproximativ 400 de milioane de euro.

Holcim Romania detine in prezent 3 fabrici de ciment in Turda (macinare), Campulung si Alesd, 16 statii ecologice de betoane si 5 statii de agregate, avand in prezent aproximativ 1.400 angajati. Anul trecut, compania a inregistrat o crestere cu 28% a cifrei de afaceri, pana la 290 milioane euro.

Asa cum declara anterior Butunoiu, problema din industria constructiilor nu este data de criza personalului si lipsa unui sistem salarial integru, desi Romania va prezenta si in continuare un deficit de personal in aceasta piata. Problema rezida in productivitate si raspunderile managerilor cu privire la ceea ce trebuie sa indeplineasca acesti angajati, pentru a putea fi remunerati pe masura.

“Productivitatea nu e responsabilitatea muncitorilor, ci a managerilor. Muncitorul nu-si va creste, in veci, productivitatea singur, din proprie initiativa, dimpotriva, va profita de orice ocazie ca sa <<o lase mai moale>>”, incheie Butunoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri