3 / 4

Varful crizei din curierat, in 2009

In ceea ce priveste durata si repercusiunile crizei, jucatorii din curierat considera ca aceasta criza este la inceput, iar sectoarele cele mai afectate vor fi industriile-cheie, consumatoare de resurse.

"Din pacate, criza legata de sursele de creditare si de marile fonduri de investitii este, la nivelul economiilor dezvoltate, o criza structurala, cu efecte pe termen lung asupra companiilor care vor afecta la surse de finantare externa”, considera Enache. In ceea ce priveste Romania, acesta crede ca maximul crizei se va inregistra la inceputul lui 2009, dupa finalul varfului de sezon din ultimul trimestru al lui 2008. Totodata, va fi si un moment de revizuire a rolului pe care il vor avea platformele emergente din vecinatatea Europei, in noul context economic.

"Este greu de anticipat evolutia fenomenului. Ne amintim ca o astfel de criza a mai existat si in perioada '29-'33, efectele generate atunci fiind recesiunea si perioada de declin general la care a dat nastere. Cel mai probabil, varful crizei va fi in urmatorii doi ani, atat pe plan mondial, cat si in Romania», crede si reprezentantul Pegasus Courier.

“Criza va avea un impact major in industriile mari consumatoare de resurse (constructii, metalurgie) sau in cazul celor strict dependente de un lant de distributie international (de tipul lohn-ului).

Printre domeniile cele mai putin afectate vor fi furnizorii de servicii-cheie, a caror capacitate de a livra solutii la tarife competitive va influenta comportamentul consumatorilor si va aduce argumente suplimentare in favoarea externalizarii”, considera Bogdan Enache.

"Toate sectoarele economice vor fi afectate de criza. Sigur ca vor exista o serie de societati mai "protejate", cele care nu au demarat, anterior declansarii crizei proiecte investitionale majore asa cum este DPD a caror proiecte de investitii sunt in totalitate acoperite de ritmul de crestere al pietei si al companiei", spune si reprezentantul Pegasus.

Aceasta considera ca la polul opus sectoarele mari de activitate, precum cel energetic, industria producatoare de masini, segmentul imobiliar se vor confrunta cu o scumpire acuta a creditelor care le sunt absolut necesare pentru dezvoltarea investitiilor initiate si pentru desfasurarea activitatilor specifice, astfel incat multe astfel de companii de profil vor fi in pragul falimentului. "Cred ca cel mai afectat va fi sectorul imobiliar, unde au fost incepute investitii majore la momentul la care piata imobiliara era in plina crestere, investitii care se vor dovedi in curand neprofitabile pe fondul scaderii drastice a preturilor locuintelor si oricaror alte asemenea imobile », mai afirma acesta.

Piata interna de curierat este estimata sa atinga pana la sfarsitul acestui an valoarea de 200 de milioane de euro, iar pana la sfarsitul lui 2010 se preconizeaza o valoare de 300 de milioane de euro. Principalii jucatori pe piata locala sunt TNT, DHL, Pegasus Courier, Fan Courier, Cargus, Curiero-TCE Logistica, Fedex si UPS.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri