4 / 5

Balul M&A continua in piata berii

Producatorii independenti de pe piata locala a berii au ajuns in punctul in care preluarea de catre un investitor mai mare reprezinta solutia optima de dezvoltare, in contextul crizei si al presiunii multinationalelor, care au intrat puternic pe segmentul PET, o zona ce apartinea jucatorilor locali.

In cursului anului trecut, au disparut de pe piata doi producatori nationali de bere, numarul acestora reducandu-se astfel la sapte producatori care detin o cota de 4% pe piata totala a berii, potrivit presedintelui Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania, Versescu Vifor.

Astfel, dupa preluarea Bere Azuga de catre Ursus Breweries, “balul” fuziunilor si achizitiilor din piata berii va continua, la nivelul jucatorilor de talie medie, comparabila cu Bere Azuga.

Un jucator ce poate fi implicat anul acesta intr-o trazactie este cel mai mare jucator independent de bere de pe piata romaneasca - grupul European Food controlat de fratii Ioan si Viorel Micula.

Printre alte tinte posibile de achizitie pe piata de profil se regasesc companii de talie mica precum Martens, cu sediul in Galati, parte a grupului belgian cu acelasi nume. Cea mai recenta structura a actionariatului publicata era urmatoarea: Brouwerij Martens n.v. Belgia - 613.008 actiuni, reprezentand 67,67%, Persone juridice - 82.727 actiuni (8,87%) si Persoane fizice - 218.802 actiuni (26,46%). Producatorul de bere si bauturi racoritoare a rulat in 2007 afaceri de 8 milioane de euro, comparabile cu afacerile Bere Azuga.

In conditiile in care productia micilor producatori de bere a coborat cu 25% anul trecut fata de 2007, alti doi jucatori sunt pe radarul multinationalelor interesate de achizitii: producatorul independent de bere Albrau Grup din Onesti, cu afaceri de peste 13 milioane de euro in 2007, dar si Romaqua, controlat de Octavian Cretu, care detine marca Albacher. Compania Romaqua a investit anul trecut 40 de milioane de euro in fabrica de bere de la Sebes.

Robema Teleorman, cu afaceri de 5,8 milioane de euro in 2007, este un alt nume ce poate reprezenta subiectul unei viitoare tranzactii in industria berii.

"Daca in 1995 in Romania existau 125 de producatori nationali de bere, nealinierea din timp a legislatiei romanesti la cea europeana a facut ca in prezent sa mai avem doar sapte producatori", a spus recent Versescu Vifor.

El a mai spus ca in Uniunea Europeana se duce o politica de sprijinire a producatorilor mici si mijlocii de bere, astfel incat, de exemplu, in Germania sunt azi 1.250 de astfel de producatori, in Belgia 350, iar in Anglia 450 de producatori nationali.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri