7 / 8

Care sunt aspectele de urmarit in perioada care vine?

In opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, trebuie urmarite mai multe aspecte relevante pentru piata locala de M&A:

- Rezultatele financiare pe 2008 si eventual primul trimestru al lui 2009. Anul trecut a fost doar partial afectat de criza, iar o serie de rezultate sub asteptari vor accentua nelinistea investitorilor cu privire la viitor, tot asa cum rezultatele peste asteptari pot conduce la revenirea apetitului investitional.

- Circuitul comercial, in special relatia agentilor economici cu furnizorii si clientii acestora. Deoarece companiile nu functioneaza autarhic, e important sa se urmareasca evolutia termenilor si conditiilor comerciale, cat si solvabilitatea furnizorilor si a clientilor. Sanatatea stakeholderilor devine la fel de importanta ca si sanatatea companiei insasi.

- Restructurarile corporatiste. In special in cazul afacerilor de familie, se recomanda implementarea unui program de restructurare corporatista, management proactiv al lichiditatilor, reducere a costurilor si eficientizare a activitatii. E nevoie sa se actioneze acum, daca acest proces nu a fost deja demarat, pentru ca fiecare moment pierdut are consecinte negative.

- Relatia cu institutiile de credit. Este nevoie de maxima transparenta cu institutiile de credit, distribuitorii de moneda, cea mai ceruta marfa fungibila la acest moment dat. Surprizele negative nu fac bine intregii piete, cu atat mai putin debitorilor; se recomanda initierea unor discutii de restructurare a creditelor cat mai curand posibil, chiar daca in cele din urma nu va mai fi nevoie de respectiva restructurare.

- Administrarea portofoliilor de private equity. Rezultatele pozitive ale companiilor din portofoliile fondurilor de private equity pot conduce la potentarea apetitului investitional.

- Accentuarea gradului de reglementare a pietelor, in linie cu abordarea tarilor dezvoltate, care poate conduce la un influx de "real money" in special din partea investitorilor institutionali.

- Inasprirea fiscalitatii si a parafiscalitatii, care pe de o parte pot ajuta veniturile bugetare, tot asa cum si pot avea un efect contrar celui scontat, daca forteaza agentii economici si impulsioneaza economia gri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri