2 / 4

Cocseria va fi oprita luna ciitoare

Ultimele trei baterii de cocsificare care mai functioneaza in combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati vor fi inchise in luna iunie, dupa care i se va permite si personalului Uzinei CocsoChimice (UCC) sa plece acasa cu plati compensatorii, a declarat directorul general.

"Am revizuit starea in care se afla bateriile de cocsificare si le vom inchide de sfarsitul trimestrului al doilea, probabil undeva in luna iunie", a afirmat Augustine Kochuparampil, CEO ArcelorMittal Galati.

Potrivit acestuia, angajatii de la Cocserie, pentru a care a fost deschisa zilele trecute o schema de plecari voluntare, vor putea pleca acasa abia dupa oprirea bateriilor. "Am introdus o schema de plecari voluntare, modificata, doar pentru angajatii din Uzina CocsoChimica. Ne asteptam ca o parte dintre angajati sa se inscrie si, odata ce bateriile vor fi inchise, le vom permite sa plece", a spus Kochuparampil.

Cocsarii care vor profita de aceasta schema vor incasa sume fixe cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, plus 8 pana la 24 de salarii compensatorii lunare.

Colegii lor care rezista tentatiei banilor pentru a-si pastra locul de munca vor fi relocati. "Pentru angajatii UCC care nu vor participa la schema de plecari voluntare, lucram la un concept nou care se numeste Talent Pool (Bazinul de talente, n.r.). Este un concept care ne permite sa punem impreuna oamenii care ar fi surplus intr-un anumit segment si sa vedem ce facem in continuare cu ei, pentru a-i redirija catre alte segmente.

Deci angajatii care nu vor opta pentru schema de plecari voluntare vor fi transferati catre Talent Pool, unde va fi un proces de verificare a fiecaruia sa vedem catre ce sector ar putea fi redirijat. O parte a acestor oameni va fi redirectionata imediat catre alte sectoare, altii vor avea nevoie sa fie recalificati, dupa care vor fi redistribuiti", a explicat directorul general al siderurgicului galatean. Oficialul a precizat ca noua structura, Talent Pool, este implementata cu ajutorul unor experti straini.

Dupa oprirea bateriilor de cocsficare din UCC, combinatul galatean nu va mai produce cocs, aceasta materie-prima urmand sa fie importata de la o unitate ArcelorMittal din Polonia, ZKZ. Managementul de la Galati a precizat ca, dupa depasirea crizei, ar putea fi repusa in functiune Bateria de Cocsificare nr. 1. Acest lucru presupune, insa, ridicarea unei noi baterii deoarece, intr-un combinat cu flux integrat cum este cel de la Galati, o baterie de cocsificare care este oprita nu mai poate fi repornita niciodata. Ea este distrusa si reconstruita.

Inchiderea Cocseriei si certitudinea ca un nou grup masiv de personal va fi pierdut au starnit nemultumirea sindicatelor, care au declansat proteste. Astazi, intre orele 12.30 si 14.00, sindicatul Solidaritatea din combinat organizeaza o asemenea actiune la poarta UCC, unde vor protesta fata de "hotararea de inchidere nejustificata a Uzinei CocsoChimice si fata de punerea in pericol a functionarii intregului combinat", se arata intr-un comunicat al organzatiei sindicale. Protestele vor continua pe 20 mai, dar in Capitala, cu pichetarea sediilor Guvernului si Presedintiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri