3 / 4

Piata cu un potential imens pe viitor

Ponderea foarte mica a medicinei private in sectorul sanatatii din Romania si relativa “intangibilitate” in fata crizei fac din acest sector un domeniu care va fi mereu in atentia marilor investitori, atat financiari, cat si strategici. ”Chiar daca recesiunea a pus pe hold investitiile in acest sector, ca in majoritatea domeniilor, investitorii strategici si financiari se vor intoarce pentru ca exista motive solide sa faca asta. In primul rand, piata de medicina privata este evaluata acum la circa 350 milioane euro, care reprezinta doar 5% din totalul pietei locale de servicii medicale. In alta ordine de idei, cererea este din ce in ce mai mare din cauza performantei scazute a medicinei de stat. In plus, multi operatori de servcii medicale private vor avea nevoie pe viitor de investitori financiari, asa ca vor cauta finantare externa”, declara consultantul The Counsel.

Jucatorii din piata confirma acesta ipoteza prin rezultatele din primul trimestru si prin planurile de dezvoltare.

Astfel, MedLife a raportat o cifra de afaceri de 28 mil. lei (6,5 mil. euro), in crestere cu peste 73% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut, de aproximativ 16 mil. lei (3,7 mil. euro). Pentru 2009, compania estimeaza o cifra de afaceri de 31,5 milioane de euro. “Anul acesta reprezinta pentru noi mai mult o perioada de consolidare a business-ului. Intentionam sa dezvoltam spatii deja existente in locatiile Medlife prin extinderea acestora si sa mai deschidem o Hiperclinica in zona Obor – Iancului, avand in acest sens planificata o investitile de 5 mil. euro”, declara proprietarul MedLife.

In cazul Romar, cifra de afaceri in primele trei luni este similara cu cea din primul trimestru al anului trecut. „Pentru 2009 estimam o crestere de 30% a cifrei de afaceri, pana la 10 milioane de euro, dupa ce in 2008 afacerile au stagnat la nivelul de 7,6 milioane de euro din 2007”, spune reprezentanta Romar.

In aceeasi perioada, Centrul Medical Unirea (CMU) a anuntat un avans de 61% al cifrei de afaceri, pana la 14 milioane lei (3,4 milioane euro), in timp ce Gral Medical a avut o cifra de afaceri de 8,5 milioane lei (2 milioane euro), in crestere cu 30% comparativ cu nivelul de 6,5 milioane lei (1,7 milioane euro) din primul trimestru din 2008. Sanador a raportat o crestere a veniturilor si profitului operational (EBITDA) de 50% si un avans de 35% al profitului net, in timp ce Medsana a avut o cifra de afaceri de 1,65 milioane euro, nivel similar cu cel de anul trecut.

Ultimele tranzactii in sectorul medicinei private autohtone au fost intrarea fondului de investitii britanice 3TS in actionariatul CMU, preluarea a 65% din Hiperdia de catre fondul de investitii Southeast European Equity Found II-SEEF II si intrarea Euromedic pe piata de dializa, prin preluarea Nefromed.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri