2 / 4

O piata care merge inca de-a busilea

Prima banca de celule stem privata din tara a fost inaugurata in vara anului trecut, la Cluj-Napoca, insa procedura nu este una complet noua pentru unii dintre romani, care au apelat deja la astfel de servicii, dar la banci care au depozitele in afara tarii. Si viceversa, pentru ca bancile romanesti de profil inregistreaza si solicitari din strainatate, asa cum este cazul Biogenis.

Calomfirescu spune ca primeste solicitari din Italia, Germania, Ungaria, Austria, Republica Moldova si Bulgaria; in unele dintre aceste state, precum Italia sau Franta, bancile private sunt interzise, recoltarile de celule stem fiind sprijinite de stat, iar in altele, ca in cazul Republicii Moldova – piata de profil este aproape inexistenta.

In mai putin de un an, alte centre au fost repede deschise, clientii romani avand acum posibilitatea de a stoca celulele exclusiv in Romania. Un prim pas a fost facut prin inaugurarea, in primavara acestui an, a Stem Health Unirea (SHU), rezultatul unui parteneriat dintre lantul de clinici Centrul Medical Unirea (CMU) si operatorul de servicii medicale private Hygeia Group din Grecia.

Unitatea, care a necesitat o investitie totala de doua milioane de euro, are o capacitate de stocare de 6.000 de unitati de sange din cordonul ombilical, aceasta urmand a fi extinsa la 10.000 de unitati pana la finele anului. Fata de cele 1.500 de unitati stocate estimate initial, SHU va incheia anul insa cu circa 800, depozite care vor aduce companiei venituri de un milion de euro. “Dupa investitia initiala in deschiderea bancii, am continuat sa investim in know-how si in training, break-even-ul operational urmand a fi atins pana la sfarsitul anului acesta”, spune pentru Wall-Street Andreia Valter (foto), directorul general al SHU.

Banca de celule stem din Capitala a intrat pe o piata estimata la 3.000 de unitati in 2007, 4-5.000 in 2008, care in 2009 va sari, potrivit datelor, pana la 12.000 de unitati. Ceea ce ar aduce, grosso modo, 12 milioane de euro in conturile centrelor de recoltare. Compania isi propunea la inaugurare castigarea unui procent de 21% din piata inca din primul an de functionare, cu o crestere graduala de pana la 40% in 2012.

“Cresterea, indiferent ca vorbim de competitie noua sau despre cresterea pietei, va depinde pur si simplu de puterea de cumparare a romanilor. Credem ca se va inregistra o crestere a cererii, pentru ca in mod normal acest produs nu va mai fi perceput ca unul de lux, ci ca fiind normal si necesar”, este de parere directorul general de la SHU. Pana ca Romania sa ajunga precum Grecia, acolo unde astfel de servicii sunt cerute fara a fi promovate, principalii jucatori din piata mai trebuie sa treaca de "hopul" informarii romanilor cu privire la celulele stem.

“Este un produs relativ nou pentru Romania, ca atare incercam sa ne promovam propriile produse, dar sa ne si informam clientii cu privire la ce inseamna si ce poate reprezenta pentru familia lor prelevarea, stocarea, respectiv procesarea de celule stem. Putini stiu, spre exemplu, ca valoarea contractului acopera 20 de stocare a celulelor stem sau ca pot naste oriunde in Romania si prelevarea se face la orice maternitate”, detaliaza Valter.

La nivelul Europei vestice, piata de celule stem este bine bine dezvoltata, bancile private fiind incurajate si chiar primind suport de la guvernele din statele respective, spune sefa SHU. In afara Romaniei, exista un numar mare de banci private, pe fondul unui sistem bine pus la punct atat din punct de vedere economic, cat si juridic si administrativ.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri