4 / 5

Maria Stoica – Heineken Romania

Drumul Mariei Stoica (foto) in industria berii a inceput acum 21 de ani. A lucrat la Fabricile de Bere Rahova (Bucuresti) si Vulturul (Buzau), dar si ca antreprenor in domeniul consultantei din industria berii. La Brau Union a inceput sa lucreze in anul 2002, avand functia de coordonator calitate.

Doi ani mai tarziu, cand compania Brau Union a fost preluata de Heineken, Maria Stoica a devenit central quality service manager, functie ocupata si in prezent.

“Nu pot spune ca este nici greu, dar nici usor sa activezi in acest domeniu. Pot spune ca este frumos. Imi place ceea ce fac, pentru ca eu vad fabricarea berii ca pe o arta; o arta in care pun suflet si pasiune. Cred ca ingredientul cel mai important in fabricarea berii este pasiunea”, afirma Maria Stoica.

Dupa noua ani de specializare in industria carnii si laptelui (liceu si facultate), aceasta a ajuns sa lucreze intr-un domeniu la care nici nu se gandea - fabricarea berii. Un moment memorabil din cariera sa profesionala a avut loc in decembrie 1994, cand a plecat din sectorul de stat si a inceput, cu pasi marunti, activitatea de consultanta in industria berii.

In opinia sa, pentru ca un degustator sa poata identifica defectele care pot afecta calitatea berii, este nevoie de un training de minim 6 luni. Etapele acestui proces sunt:
- recrutarea persoanelor care doresc sa fie parte a echipei de degustatori
- selectarea acestora pe baza unor criterii specifice, prestabilite
- instruirea propriu-zisa pentru cei selectati ( sedinte zilnice de degustare care au rolul de a dezvolta capacitatile olfactive ale fiecaruia in identificarea si cuantificarea defectelor, folosind kit-uri si metode speciale )
- testarea celor care “confirma“
- definitivarea echipei de degustatori
- testarea echipei din cand in cand si reinstruirea ei pentru identificarea de noi tipuri de defecte.
- reimprospatarea echipei de degustatori prin cooptarea de noi membrii care la randul lor parcurg etapele mentionate anterior.

Portofoliul de marci a companiei acopera toate segmentele pietei: Heineken, Ciuc Premium, Neumarkt, Bucegi, Edelweiss (import), Zipfer (import), Gösser, Schlossgold, Silva, Gambrinus, Harghita si Hategana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri