6 / 7

Solutii de HR

Pentru a preintampina o eventuala modificare a programului si a sarcinilor angajatilor intr-o situatie cum este greva Metrorex, companiile ar putea flexibiliza programul de lucru, cu decalaj fata de orele de varf ale diminetii, potrivit Ioanei Moholea, executive director al companiei de consultanta si resurse umane Perspective Group.

O alta solutie eficienta, acolo unde natura job-ului permite, ar putea consta in munca efectuata la domiciliul angajatului, potrivita pentru angajati in IT, contabilitate sau prelucrari de date. Sedintele de dimineata ar putea fi inlocuite cu sedinte telefonice, pentru angajatii care necesita o mare mobilitate la slujba (de exemplu, agenti de vanzari), completeaza Moholea.

Similar, companiile ar putea prevedea reorganizarea termenelor de livrare pentru angajatii in relatii cu clientii – oferirea de suport in negocierea acestui lucru cu reprezentantii firmelor-client.

• O mai buna comunicare intre angajati si conducere (nevoie evidentiata recent si printr-un studiu Perspective Group la nivel de HR Manageri) atat pentru a asculta si identifica din timp nemultumirile, cat si pentru a raspunde si informa angajatii despre actiunile intreprinse, despre limitele sau motivele pentru care unele situatii nu au putut fi rezolvate pana la acel moment etc.

• Rezolvarea pe parcurs, cel putin partiala daca nu totala, a problemelor care sunt semnalate de catre angajati/sindicate, astfel incat amanarea lor sa nu duca la o izbucnire a nemultumirilor si la reactii extreme;

• Alcatuirea unui plan eficient si profesionist de actiune pentru situatii critice de acest gen (inclusiv a unui plan de comunicare): cine, ce actiuni se fac, in ce mod, in cat timp, cu ce resurse etc. In acest fel se vor economisi timp si resurse si va fi mult diminuata presiunea reactiilor urgente in gasirea solutiilor.

• Anticiparea momentelor-cheie din companie care pot degenera usor in astfel de reactii (ex, renegocierea contractului colectiv de munca inainte de expirarea celui existent si identificarea potentialelor puncte de neconcordanta in discutiile cu sindicatele);

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri