3 / 5

Ce job-uri se vor gasi in 2010

Chiar daca nu se va putea vorbi de mari angajatori, piata ofertelor de munca in 2010 va da semne de usoara recuperare fata de acest an, potrivit specialistilor in resurse umane. Cu toate acestea, numai companiile care si-au bugetat cresteri de personal in anumite industrii vor afisa oferte pentru posturi nou create, in timp ce restul organizatiilor vor recruta punctual, pentru inlocuiri in functie.

Cei mai cautati angajati vor fi in continuare cei cu vechime si cu expertiza pe piata, in industrii ca IT, outsourcing, retail, farma sau FMCG.

“Oamenii extrem de valorosi sunt in continuare cautati, dar nu pot sa pun degetul pe o anumita specializare. Poate sunt cateva categorii de specialisti, cum ar fi in HR in ramura compensatiilor si a beneficiilor, in domeniul financiar un CFO cu orientare strategica catre situatia financiara, sau un bun specialist de marketing, capabil sa creeze cerere”, subliniaza Gergely.

Florin Ochiana mizeaza pe proiecte de recrutare in vanzari, farma, retail si externalizare . “Vor fi cautati, la fel ca in acest an, specialisti in IT (programatori, dezvoltatori etc.), specialisti in finante si contabilitate si vorbitori de limbi straine. Muncitorii calificati vor fi la fel de cautati ca in ultimii ani, si, daca exodul personalului specializat din domeniul medical continua, medicii vor deveni si ei greu de gasit”, spune Ochiana.

In schimb, Vilceanu sustine ca serviciile de externalizare vor fi domeniul vedeta al anului 2010, bazandu-si afirmatia pe rata de crestere a cererii pentru aceste servicii si pe nivelul ridicat al angajarilor in acest an. De exemplu, companiile de externalizare Accenture si Genpact au angajat masiv in acest an, cu o rata de 15-20 de noi angajati lunar.

De asemenea, Vilceanu vede o panta ascendenta a angajarilor in sectorul bancar, pe segmentul corporate. “Intotdeauna specialistii corporate au fost mai cautati decat cei din sectorul de retail bancar, iar anul 2010 nu va face exceptie, mai ales ca, in acest moment, gradul de indatorare al populatiei este in scadere”, spune el.

Specialistii din companiile Manpower, Psihoselect si HR4U isi indreapta atentia spre domeniile tehnice si inginerie, respectiv posturile de middle si top management.

“In ciuda recesiunii resimtite la nivel global si a celor mai sumbre previziuni de angajare raportate in ultimele decenii, angajatorii se confrunta in continuare cu un deficit de talente in sectoare de activitate importante”, afirma Eliza Nechifor, marketing and communication coordinator, Manpower. Nechifor apreciaza ca cea mai mare crestere in domeniul serviciilor va fi inglobata de segmentele de payroll si leasing ale marilor companii de resurse umane. Cauza unei astfel de cresteri rezida in nevoia de suplimentare a fortei de munca, fara a avea insa costuri fixe de personal. Astfel, companiile pot imprumuta temporar forta de munca si isi pot externaliza sarcinile de salarizare, reducand astfel valoarea costurilor de personal.

Similar, Toth puncteaza existenta unui deficit de personal la nivel middle level in retail, petrol si energii regenerabile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri