4 / 5

Tinerii, cea mai dezavantajata categorie de angajati

Dupa reajustarea bugetelor de resurse umane, in 2009 , primele proiecte la care companiile au renuntat vizau recrutarile de volum, pentru posturi mai putin specializate si pentru job-uri entry-level. Tendinta se va pastra si in 2010, cand singurele industrii angajatoare de personal cu putina experienta in munca sunt outsourcing, IT, vanzari, inginerie si retail.

Chiar daca industriile ofertante pentru aceste tipuri de slujbe nu si-au inchis cu desavarsire portile, volumul de pozitii vacante a scazut cu aproape 50% in anul 2009 fata de anul 2008.

Si site-ul de recrutare BestJobs, parte a Neogen, a raportat o scadere cu 40% a numarului de posturi vacante in segmentele entry-level si fara experienta. Similar, liderul pietei, eJobs, anunta la jumatatea acestui an o diminuare accentuata a anunturilor, chiar si de 50% in unele sectoare de activitate, lovite de criza.

“Cererea de tineri va simti o stagnare poate similara cu nivelul anului 2009, iar undeva in ultimul trimestru al lui 2010 se va sesiza o creste de 10% a ofertelor de angajare pentru tineri. Cred ca pentru urmatorul an rapiditatea in procesele de angajare nu va mai fi o caracteristica prea des intalnita", sustine Toth.

Salarile vor fi inghetate pentru juniori si volumul angajarilor pentru aceasta categorie sa va diminua cu cel putin 30% fata 2008. Cele mai des intalnite salarii pentru entry-level pe 2010 vor fi cele cuprinse intre 1.000- 1.500 lei, net, noteaza Toth.

Pe langa saracirea in ofrerte entry-level a pietei fortei de munca, greutatea in a gasi un job tine si de numarul mare de absolventi aruncati pe piata in anii 2008 (dubla generatie) si 2009. “La un targ de joburi se primesc intre 8.000 si 10.000 de CV-ri. Din pacate, sistemul educational este prea putin conectat la nevoile reale ale pietei de munca. De exemplu, foarte des intalnim studenti care studiaza managementul si care, la absolvirea facultatii, doresc imediat pozitii de manager sau de asistent manager fara a intelege sensul acestor pozitii”, explica Gergely.

Flexibilitate in negociere, pretentii salariale scazute si integrare rapida in mediul organizational – acestea par a fi punctele nevralgice ale tinerilor in cautare de un job entry-level. Obisnuiti sa sara de la un job la altul, trecand prin diverse industrii, o parte a tinerilor inca nu se pot conforma cu un loc de munca remunerat nesatisfacator raportat la cerintele lor, dar stabil.

Pentru anul 2010, Indreica sustine ca cea mai buna strategie pentru tineri este aceea de a-si gasi un internship, unde au sansa sa cunoasca cerintele angajatorilor, sa ia contact cu munca intr-o organizatie si poate chiar sa gaseasca sansa de a se angaja in masura in care sunt remarcati.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri