4 / 5

Vom vedea exituri rasunatoare din Romania?

Atat BAT, liderul pietei de tigarete din Romania, cat si JTI si Philip Morris Romania, au inceput anul 2010 cu scaderi abrupte ale volumelor de vanzari, de la 15-17% in cazul BAT, pana la 40% in cazul JTI Romania.

“Am inceput anul prost si cred ca vom continua cu o scadere de 12-15% a volumului vanzarilor in perioada urmatoare. Marimea unei companii este corelata cu volumul vanzarilor”, spune Adrian Popa.

In aceste conditii, BAT Romania a suspendat productia in fabrica de la Ploiesti pentru o saptamana in luna ianuarie, respectiv inca o saptamana in luna februarie, si nu exclude masuri similare in perioada urmatoare, daca situatia se va inrautati.

“A fost o masura de tratament pentru a evita disponibilizarile. Am simtit totusi ca exista decizie politica si nu se mai neaga acest fenomen. Pana in toamna cred ca putem face pasi importanti pentru a reduce riscul de redimensionare a activitatii companiilor pe plan local”, crede Popa.

O masura similara a fost luata si de Philip Morris, care a suspendat productia in fabrica din Otopeni in perioada 19 februarie-5 martie, 450 de angajati fiind in prezent in somaj tehnic.

Insa pana la o decizie drastica precum retragerea de pe piata romaneasca mai este mult, considera reprezentantii celor trei companii.

“Atunci cand ai investit peste 100 mil. euro in unitatile de productie, ai peste 1.000 de angajati, nu poti lua decizii pe picior sau la suparare. Toti suntem aici pentru a gasi solutii. Muncitorii sunt ocupati, producem pentru export. Vrem sa ne continuam afacerile in liniste si normalitate”, declara Gilda Lazar (foto).

Printre masurile interne de combatere a contrabandei luate de jucatorii din industrie se numara sistemul “track&trace” prin care este urmarit permanent traseul produsului pana la primul consumator, respectiv programul “know your customer” prin care fiecare client important este foarte atent verificat, iar in cazul in care apar unele probleme respectivul nu primeste marfa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri