4 / 6

Activ net negativ

In practica este de asemenea recomandata analiza activului net al societatilor implicate in fuziune.

Conform Legii Societatilor Comerciale, in cazul in care societatile comerciale sunt intr-o pozitie de activ negativ (situatie in care activul net este mai mic decat capitalul social), acestea trebuie, potrivit legislatiei in vigoare fie sa isi majoreze capitalul social ori sa se dizolve. De mentionat ca in practica nu s-au intalnit cazuri in care societatile sa fie dizolvate din acest motiv. Consultantii Ernst&Young mentioneaza totusi acest aspect avand in vedere ca Legea Societatilor Comerciale contine aceasta prevedere.

De exemplu, in cazul in care societatea absorbita are activul net negativ, aceasta situatie poate conduce la inregistrarea unei pierderi la nivelul societatii absorbante (prin intermediul rezultatului reportat) care ar putea influenta in mod negativ capacitatea societatii absorbante de a distribui dividende sau poate poate afecta deductibilitatea dobanzilor.

Fondul comercial

Ordinul 3055/2009 mentioneaza faptul ca fondul comercial poate fi recunoscut in cazul transferurilor efectuate cu ocazia operatiunilor de fuziune. Fondul commercial reprezinta diferenta dintre pretul de achizitie si valoarea de piata a activului net achizitionat in urma fuziunii.

Astfel fondul comercial rezultat in urma fuziunii este legat de metoda care a fost efectiv utilizata pentru evaluarea societatilor care fuzioneaza.

Trebuie mentionat ca din punct de vedere fiscal, fondul comercial nu se amortizeaza.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri