2 / 4

4.000 de romani au plecat la studii in Franta in 2009

“Pentru anul universitar 2009 - 2010 au plecat sa studieze in Franta aproximativ 4.000 de tineri. Jumatate dintre acestia vor urma cursuri de masterat”, spune Diana Buciumas, responsabil al Espace Campus France, in cadrul Institutului Francez din Bucuresti.

Sistemul educational francez permite studentilor sa efectueze stagii de practica de cateva luni in cadrul anilor 3-5 de studii. Sesiunile constau in deplasarea si activitatea in cadrul unor companii care au acorduri cu universitatile.

Si ministrul Funeriu a participat la astfel de stagii pe vremea cand parcurgea cursurile unei universitati franceze. “In primul an efectuam un stagiu de practica restrans, apoi in anul doi s-a intensificat, in anul trei aproape jumatate din timpul petrecut la studii se traducea in practica. Prin acest sistem capeti experienta, asa incat sa iti fie mult mai usor la inverviul de ngajare”, a precizat Funeriu.

Dintre tinerii plecati in 2009 la studii in Franta majoritatea s-au indreptat catre facultati cu profil ingineresc si economic.

“In Franta sunt universitati finantate in proportie de 50% de catre parteneri economici. Daca intra intr-o facultate de telecomunicatii, ultimii doi ani fac stagii intensive de practica. In Franta nu termini o universitate fara a avea experienta, pe care sa o poti prezenta unui angajator”, afirma Diana Buciumas.

Ea considera ca solutia pentru decizia de adoptarea unui sistem similar cu cel francez sta in mana politicienilor, care ar trebui sa reduca fiscalitatea pentru companiile care realizeaza astfel de parteneriate cu universitatile. “Daca o companie ofera stagii de practica pentru 50 de student, atunci statul poate propune o deducere a unor cheltuieli asa incat sa incurajeze aceste practice”, conchide ea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri