2 / 5

Un "nu" ferm petitorilor

Curtata de fonduri de investitii si de alti jucatori, Gral Medical este singurul jucator de top cu capital 100% romanesc; doar alti doi jucatori, cu afaceri mai mici, mai sunt controlati de fondatorii sai – Sanador, de familia Andronescu, si Polisano, de familia Vonica.

In conditiile in care aproape toti ceilalti competitori, printre care mai recent si “liderii de pluton” MedLife si Centrul Medical Unirea (CMU), au ca actionari si fonduri de investitii, ce raspuns au sotii Serban ofertelor de preluare?

Pentru toti “petitorii”, Robert Serban a avut si are in continuare un singur raspuns: unul negativ si raspicat. “Nu, nu am de gand sa-mi vand afacerea. Nu simtim in momentul asta nevoia sa scoatem banii si sa-i ducem in alta parte, inca suntem persoane active, care ne dorim sa facem afaceri si sa ramanem in zona asta, deci nu vrem sa facem un exit ca sa mergem in Bahamas sa stam la soare”, declara seful Gral.

In plus, motivatia tine si de criza: acum este un moment foarte prost pentru a face exit pentru ca preturile sunt mult mai mici decat cele pe care le-ai obtine intr-o perioada de boom. “Daca astepti inca doi, trei sau patru ani, probabil va veni un moment in care va fi interesant sa vinzi”, adauga acesta, argumentand ca atragerea unei infuzii de capital poate insemna executarea mai ieftina de investitii.

Cat despre oferte de preluare, Serban povesteste ca in ultimii ani “majoritatea” jucatorilor au trecut pe la el, inclusiv competitori, dar ca toti au aflat ca afacerea nu este de vanzare. Sotii Serban nu vor nici sa iasa din afacere, nici sa atraga un investitor cu capital pentru ca “banii luati de la un actionar, in general fond de investitii, sunt mult mai scumpi decat cei luati prin creditare, intrucat acel fond va intra intotdeauna in afacere sa scoata bani si apoi vei fi obligat sa faci exit total”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri