1 / 4

O istorie de 118 ani

La inceputul secolului XX in Azuga functionau printre altele fabrica de sticla Grunfeld, fabrica de cascaval Matei Mocanu, fabrica de ciment Erler, fabrica de salam Sheerser, fabrica de bere Grundt, Radulescu, fabrica de samota, care nu mai exista in prezent.

Istoria pivnitelor Rhein incepe in anul 1892, cand au fost construite de catre Wilhelm Rhein, descendentul unei familii germane stabilite de peste 500 ani
in zona Brasovului si care a adus in Romania metoda traditionala de productie a sampaniei (metoda Champenoise). La inceput au fost produse aici vinuri rosii si albe. In prezent este produsa la Azuga doar sampanie Rhein din strugurii adusi din Sebes (Alba), Dealu Mare si Murfatlar.

Romania este a patra tara din lume in care s-a realizat spumantul prin fermentatie naturala in sticla, dupa Franta (Champagne - 1700), Germania (1826), Rusia (1840) si inaintea Italiei (1842) si Spaniei (1872).

Crama a fost construita la suprafata cu peretii groşi de 1,50 metri, iar climatul specific zonei faciliteaza crearea unor conditii propice pentru fabricarea vinului spumant. Astfel, temperatura in crama nu scade iarna sub 4 grade, iar vara sub 13 grade.

Pana in anul 1989 se produceau la Azuga 1,6 milioane de sticle pe an, fiind exportate in principal in Rusia. In prezent sunt produse 200.000 de sticle pe an, acestea fiind destinate atat consumului intern, cat si exportului in peste 40 de tari.

In 1998 cramele Rhein au fost privatizate, Halewood cumparand actiunile Vinalcool Prahova. Ulterior, cramele au fost deschise publicului larg, anual peste 10.000 de turisti luand parte la turul crmaei si la degustari de spumant si vinuri Halewood. Pivnitele Rhein&Cie Azuga au fost introduse in circuitul vitivinicol de 8
ani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri