2 / 4

Ordonanta de Urgenta privind combaterea evaziunii fiscale, un dram de speranta

Guvernul a adoptat pe 30 mai Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Obiectivul acestei ordonante este combatarea in regim de urgenta a fraudei fiscale in domeniul TVA pentru achizitii intracomunitare si pentru asigurarea unei mai bune monitorizari a operatorilor economici care desfasoara operatiuni cu produse accizabile, respectiv produse energetice, alcool si bauturi alcoolice si tutun prelucrat, in vederea accelerarii incasarii accizelor la bugetul de stat si a diminuarii evaziunii fiscale in domeniu.

“Desi a fost adoptata pe 30 mai, inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Sper ca dupa motiunea de cenzura din Parlament, Ordonanta de Urgenta sa fie publicata. As aprecia ca acest fenomen, contrabanda cu tigarete, sa fie sanctionat penal. Inainte de aceasta ordonanta amenda pentru contrabanda era 1.500 lei si confiscarea bunurilor, sanctiune care nu descuraja pe nimeni”, spune Andrei Vasilescu.

Cateva din cele mai importante masuri legislative in cazul produselor accizabile, tutun prelucrat, cuprinse in Ordonanta de Urgenta:

a) se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 4 ani detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false peste limita a 10.000 tigarete, 400 tigari foi de 3 grame, 200 tigari de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat

b) constituie, de asemenea, infractiune de contrabanda si se pedepseste potrivit alin. (1): introducerea in sau scoaterea din tara prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor si mai mare de 40.000 lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri; introducerea in sau scoaterea din tara, de doua ori in decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, daca valoarea in vama a bunurilor sau a marfurilor sustrase este mai mica de 20.000 lei in cazul produselor supuse accizelor si mai mica de 40.000 lei in cazul celorlalte bunuri sau marfuri; instrainarea sub orice forma a marfurilor aflate in tranzit vamal.

c) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani si interzicerea unor drepturi detinerea sau punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special.

d) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi tiparirea, detinerea sau punerea in
circulatie, cu stiinta, de timbre, banderole sau formulare tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special, falsificate.

Pe de alta parte, operatorii economici pot introduce marfuri in vederea comercializarii in magazinele duty-free/duty-free diplomatic, numai dupa plata accizei, taxei pe valoarea adaugata si taxelor vamale. Pentru fiecare an de functionare a magazinelor duty-free se datoreaza o taxa anuala de 100.000 euro pentru fiecare magazin.

Totodata, aparatele de marcat electronice fiscale din dotarea magazinelor duty-free si duty-free diplomatice vor fi conectate online la un server din cadrul biroului/punctului vamal in a rarui raza de competenta se afla magazinul duty-free.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri