2 / 6

Primii pasi in Timisoara

Perioada de mijloc a anilor 1990 era una in care diversele companii locale din industria chimica, dar nu numai, isi cautau parteneri puternici, care sa investeasca si sa le ajute sa se dezvolte. Procter&Gamble a fost una dintre primele companii multinationale care au venit in Timisoara si care au inceput sa investeasca in timp record, povesteste Adina Pascu (foto), cea care conduce in prezent fabrica P&G de la Timisoara.

Care au fost insa argumentele pentru care americanii au ales acest oras din vest pentru prima lor investitie in Romania? “Pozitia geografica, foarte aproape de inima regiunii balcanilor, catre care furnizam si astazi o parte din productia fabricii, forta de munca specializata si calificata a angajatilor fabricii, si nu in ultimul rand renumele fabricii de detergenti din Timisoara”, explica Pascu.

P&G a analizat aceasta achizitie timp de aproximativ doi ani. Trebuie mentionat insa ca astfel de studii de fezabilitate au diverse etape care ar putea face ca o analiza de acest gen sa dureze si 5-6 ani.

Procter&Gamble a fost inregistrata pentru prima data in Romania in anul 1992, un an mai tarziu incepand sa comercializeze pe plan local produsele sale. In 1994, compania deschidea la Bucuresti primul birou pentru zona balcanica.

La momentul achizitiei, fabrica de detergenti avea 130 de angajati. Procesul de recrutare s-a desfasurat in paralel, astfel incat in prezent unitatea de productie a P&G din Timisoara are aproape 300 de angajati.

Productia efectiva in Timisoara a inceput in anul 1996, la mai putin de jumatate de an de la achizitie. Dupa Tide, au urmat noi detergenti de rufe pentru masini de spalat automate si pentru spalare manuala - Bonux, Ariel, inalbitorul ACE. Ultimul brand adaugat, in anul 2009, in portofoliul fabricii, este detergentul de spalat vase Fairy, pe care Detergenti SA il produce atat pentru piata locala, cat si pentru export.

Anual, productia P&G Timisoara insumeaza in jur de 30 milioane litri de detergent de spalat vase Fairy, peste 30 de milioane de litri de inalbitor ACE si peste 100.000 tone de detergenti (Bonux, Ariel si Tide).

Afla care a fost cea mai mare provocare pentru fabrica P&G de la Timisoara

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri