2 / 5

Lipsa vocii patronale si lista problemelor mediului de afaceri

Alexandra Gatej sustine ca in economia romaneasca exista un deficit al vocii patronale. Potrivit acesteia, in mod normal, intr-o economie functionala, triunghiul patronat-sindicate-autoritatea publica este un mecanism de reglare. Atata timp cat acesta exista, discutiile sunt mai putin emotionale.

“Acolo unde nu exista, si mie mi se pare ca la noi vocea patronala nu exista, avem practic o tensiune continua care devine conflictuala prin natura antagonismului intre autoritatea publica si sindicate. De asta e nevoie de vocea patronala in Romania. Eu indemn patronatele din Romania si asociatiile oamenilor de afaceri sa creeze o masa critica prin care vocea patronala credibila sa isi exprime punctul de vedere”, completeaza Gatej.

In plus, ea declara ca si-ar fi dorit sa vada din partea patronatelor si asociatiilor oamenilor de afaceri o exprimare mai vizibila cu privire la primul set de masuri de austeritate anuntat in prima instanta (reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15% n.r.).

“Masurile de austeritate anuntate in prima instanta, din perspectiva strict economica, erau foarte dure. Acestea vizau, cu consecintele sociale dureroase, o anumita parte a economiei romanesti, pe o perioada de timp determinata si afectau mai putin intreaga economie. Din pacate, realizarea acelor masuri nu a fost pe deplin posibila si atunci masura de crestere a TVA este una care afecteaza intreaga economie romaneasca, pe o durata nedeterminata si nu rezolva problemele structurale cu care se confrunta bugetul Romaniei. Mi-as fi dorit sa vad patronatele si asociatiile oamenilor de afaceri exprimandu-se cu privire la aceste aspecte. Personal, mi-as fi dorit sa vad mai multa sustinere pentru primul set de masuri, care lasau posibilitatea economiei sa se ajusteze si sa aiba predictibilitate mai mare asupra sistemului de taxe. La fel cum nu sunt de acord acum cu critica masurilor de rang 2 luate acum”, argumenteaza consilierul prezidential.

In ceea ce priveste feed-back-ul pe care il primeste din mediul de afaceri, prima cerinta se refera la predictibilitate si stabilitate.

“Orice companie are un ciclu de planificare pe baza caruia isi obtine investitiile si produce performanta. Fara predictibilitate nu se pot face investitii, nici dezvolta oameni, nici obtine performanta”, spune Alexandra Gatej.

Pe de alta parte, aceasta considera ca “vremea stabilitatii, a lumii asa cum o stim, a trecut”. Gatej arata ca volatilitatea pe care o observam astazi in mai multe planuri, atat in schimbarea focusului de putere economica a lumii, in provocarile in plan climatic ce incep sa devina materiale pentru multe tari, in provocarile de natura financiara ale statelor, in componenta globalizarii, reprezinta elemente de schimbare fundamentala. In consecinta, ii indeamna pe oamenii de afaceri sa inceapa sa factorizeze in planurile de investitii si strategice si elementul de volatilitate.

“Este greu sa ne mai imaginam ca lumea va mai fi asa cum am stiut-o din punct de vedere al predictibilitatii si stabilitatii. In loc sa mai facem planuri anuale, sa incepem sa gestionam ziua, saptamana, luna si anul. Si tot asa. Este dificil, si eu am trait asemenea momente si nu este deloc confortabil. Pe de alta parte, sunt perioade, cum sunt cele de profunda presiune economica, cand nu sunt prea multe solutii. Este greu sa ceri unui Guvern, oricarui guvern din Europa, sa iti ofere stabilitate si predictibilitate. Poti sa o faci, insa e greu sa primesti garantia ca le vei. Insa sunt doua puncte de vedere, ori ne ingrijoram si facem febra, ori ne ingrijoram si luam masuri. Am venit aici intrucat nu cred ca in mediul de afaceri exista doar probleme, ci exista si solutii. Si convingerea mea este ca orice element de progres pleaca de la dialog si comunicare", declara Gatej.

Un sfat pentru oamenii de afaceri? "Celor din companiile mari sa aiba o prezenta publica mai vizibila, pentru ca de la ei vin solutiile. Cifrele si discutiile economice nu pot fi stire, nu pot fi dezbatute ca pareri, opinii de toata lumea, tot timpul. Economia nu este o treaba subiectiva, este o stiinta. Trebuie sa vorbeasca despre ea cei care se pricep si care au rezultate in spate. Oamenii de afaceri pot dubla discursurile macroeconomistilor cu problemele lor reale. Stiu si am convingerea ca organizatiile mari sunt in Romania pentru termen mediu si lung si ma bucura faptul sa vad ca nicio companie mare nu a plecat din Romania si nici o banca mare nu a dat faliment ca urmare a crizei economice", spune Alexandra Gatej.

Totodata, acesta nu contest criticile referitoare la faptul ca in sectorul IMM-urilor nu s-au luat suficiente masuri, intreprinderile mici si mijlocii fiind cele mai afectate de actualul context economic. "Cred ca atentia catre acest sector ar trebui sa fie mult mai mare. Admir curajul oamenilor de afaceri care pur si simplu se infing bine cu picioarele in pamant si stau in bataia vantului", conchide Gatej.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri