3 / 5

Despre impozitare si cota unica

Nu este in favoarea impozitarii progresive, intrucat, ca si manager, a trait momentul introducerii cotei unice. “Fara sa am o experienta fiscala sau de administratie publica, ci doar manageriala, ca lider al unei organizatii, am vazut in aceasta cota unica elementul principal al dezvoltarii clasei de mijloc in Romania. Am vazut cum oamenii din organizatia mea au putut, si ca urmare a acestei masuri si a cresterii economice, sa isi creasca bunastarea, sa realizeze investitii, sa inceapa sa viseze, sa isi realizeze din obiectivele pe care orice familie tanara sau manager la inceput de drum le are. Am vazut efectele reale ale unei astfel de masuri”, argumenteaza Alexandra Gatej.

Aceasta considera ca orice masura atinge, in general, un grad de saturatie la un moment dat, deciziile trebuind privite si in functie de durata lor de viata.

Pe de alta parte, Gatej sustine ca o schimbare a modelului economic ar trebui sa fie o prioritate. “Este clar ca un model economic bazat pe consum si pe sectoare care infloresc in timpuri de crestere economica dar care nu sunt sustenabile in momente de recesiune, cum este zona de real-estate, trebuie sa treaca gradual catre unul bazat pe cresterea productivitatii muncii, adica pe stimularea muncii, productiei de bunuri si servicii si a exporturilor”, spune Alexandra Gatej.

In opinia sa, o impozitare progresiva ar mentine un stat social si i-ar afecta tot pe cei care “creeaza plus valoare”. “Mi-am construit urmatoarea explicatie: cred ca spre deosebire de alte crize economice, fluxul de bani pe hartie generat in lume prin instrumente financiare si cresterea foarte rapida a gradului lor de complexitate este mult mai mare decat fluxul de bunuri si servicii produs de oameni. Acest dezechilibru ne-a aratat ca e nevoie clar de reintoarcere la munca. Si cred ca pentru Romania acest lucru nu este foarte bine inteles si foarte usor de acceptat de catre multa lume”, crede Gatej.

Cresterea taxelor in perioada de recesiune nu face altceva decat sa creeze spirale – pe de o parte se reduc cheltuielile bugetare si pe de alta parte creste presiunea asupra companiilor si consumatorilor. Astfel, momentul reluarii cresterii economice este impins intr-un orizont indepartat.

“In acelasi timp nu este de dorit nici o schimbare a echilibrului fiscal. Daca discutam de scaderea cotei unice trebuie gasite alte surse de finantare. Trebuie adusi mai multi bani la suprafata din diferite sectoare ale evaziunii si as pune in primul rand evaziunea muncii. Si ar mai fi impozitarea veniturilor care nu sunt in prezent impozitate. Nimeni nu are luxul sa ofere masuri de relaxare fiscala fara sa puna in loc ceva. Noi nu avem o experienta diferita in colectarea veniturilor la buget nici cand am avut cota unica si nici cand am avut impozitare progresiva. Mai mult de 30% in buget nu am colectat”, sustine Gatej, care subliniaza faptul ca raspunsul pentru o mai buna colectare nu se afla in cresterea fiscalitatii, ci in eficienta si combaterea evaziunii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri