3 / 4

Cat castiga un bucurestean fata de o persoana din provincie

Companiile private cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro si cele al caror numar de angajati nu depaseste 500 de persoane inregistreaza cele mai mari ridicate niveluri salariale in acest an, potrivit studiului PwC, respectiv 3.237 lei lunar mediu brut (nivel salarial per cifra de afaceri) si 4.109 lei lunar mediu brut (nivel salarial per numar de angajati).

La nivel de regional, castigul mediu brut lunar din Bucuresti ajunge la 4.039 lei, in timp ce in afara Capitalei salariul mediu brut lunar se ridica la numai 2.427 lei.
"In Bucuresti sunt in special managementul companiilor si specialistii cu functii de conducere, iar in afara Capitalei sunt preponderent cei angajati in centrele de productie. La o diferenta post la post, salariile sunt mai mari in medie cu 20-30% in Capitala", a declarata Horatiu Cocheci, manager PwC.


SURSA: PwC

„In prezent, avem o economie cu caracter social, in care in loc sa ne uitam la rezultatele companiilor si productivitatea angajatilor, privim la inflatie si PIB, lucru care ne duce la cresteri foarte mari. In 2009, aveam o piata a fortei de munca disponibila, insa companiile au pastrat angajatii, le-au dat salarii mari, iar productivitatea acestoara a scazut”.
„In 2010 cel mai probabil vom ramane la o crestere salariala sub nivelul inflatiei, estimata undeva la 8%. In aceste conditii ne vor trebui 2 ani sa iesim din zona cresterilor salariale negative. In schimb daca inflatia va fi de 4%, in numai un an am putea reveni alaturi de tarile din regiune”, a adaugat Horatiu Cocheci.

Studiul PayWell Romania 2010 cuprinde date de salarizare si beneficii furnizate de 150 de companii avand 140.000 de angajati, si peste 700 de posturi diferite din noua sectoare economice diferite (Industria agrochimica, Industria Constructoare de masini, sistemul bancar, industria alimentara si sectorul de distributie, industria prelucratoare, IT, leasing, industria farmaceutica si retail). Studiul contine de asemenea analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului contine informatii privitoare la politicile specifice de HR ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza a mai mult de 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la accesul la cantina firmei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri