3 / 4

Cum desfiintez offshore-ul

Legislatia difera de la o jurisdictie la alta. In Cipru, antreprenorul scapa de firma doar daca o lichideaza, pe cand in Seychelles ea este desfiintata automat daca nu se platesc taxele anuale. In unele jurisdictii, procedeul este si mai simplu: investitorul poate sa inchida firma doar printr-un apel telefonic.

Cipru nu este un paradis fiscal, dar este o jurisdictie cu impozite mici (doar pentru straini) si cu o rata anuala de impozitare ce variaza intre 0% si 10%, mai putin TVA, care este de 15%. Statul insular a semnat mai mult de 40 de conventii de evitare a dublei impuneri, inclusiv cu Romania. Fata de legislatia romaneasca, sunt doua diferente majore. In primul rand, veniturile din dividende, dobanzi (impozitate in mod normal daca nu se fac imprumuturi back-to-back), vanzari de actiuni sau parti sociale in companii sunt neimpozitate. In Romania, ar fi supuse impozitului pe profit sau venit, de 16%.

Ca o paranteza, trebuie mentionat faptul ca si in Romania dividendele pot fi neimpozabile, insa doar daca sunt din Uniunea Europeana si satisfac doua conditii: sa fie aferente actiunilor/partilor sociale detinute de minim 10% si sa fie pe o perioada de minim doi ani neintrerupti.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri