2 / 4

Cele mai mari provocari

“Daca in urma cu opt ani ma intreba cineva daca as accepta un job in Romania, probabil, ca i-as fi raspuns <<Ce sa caut acolo?!>>. Cu timpul am observat ca Romania este o tara extrem de frumoasa, in ciuda problemelor pe care le mai are de rezolvat. Tot timpul le spun colegilor ca trebuie sa facem mai mult marketing pentru Romania”, spune Wirth.

Elvetianul sustine cu tarie ca, in primul rand, populatia ar trebuie sa fie cea care sa lupte pentru o imagine mai buna a tarii, si nu autoritatile.

De cand sunt in Romania, nu am parcat niciodata pe trotuar, pe trecerea de pietoni sau in fata la Opera. Sfatul meu pentru romani este sa nu se planga de gunoiul de pe marginea strazii, ci sa nu mai arunce sticle de plastic pe geam in timp ce se afla in masina. Doar printr-o astfel de atitudine se poate imbunatati viata romanilor”, afirma elvetianul.

In cei peste sase ani pe care i-a petrecut in Romania, cele mai importante provocari profesionale ale sale au fost: asigurarea productiei de ciment in perioada de boom la un nivel care sa corespunda cererii din piata, administrarea schimbarii portofoliului de produse, precum si gestionarea investitiei de 170 mil. euro in cresterea productiei la fabrica de la Campulung.

Cea mai mare dezamagire a mea este ca a trebuie sa reducem numarul angajatilor, din cauza crizei si a investitiiilor in eficientizarea productiei. Dar nu am avut de ales. Totusi, sunt multumit ca, la doi ani de la inceputul crizei, oamenii din companie sunt la fel de entuziasti ca inainte”, subliniaza Wirth.

Din 2008 si pana in prezent, compania si-a redus treptat numarul de salariati, de la 1.400, la aproximativ 1.100.

In cadrul conferintei organizata de Holcim Romania pentru a anunta viitorul CEO, Markus Wirth nu a dorit sa faca referire la rezultatele financiare pe care le-a inregistrat subisidiara locala a grupului in 2010.

Vanzarile de ciment si clincher (materia prima principala folosita la fabricarea cimentului) inregistrate de grupul elvetian pe piata locala in primele noua luni din 2010 au scazut cu 18,8% fata de perioada similara din 2009.

Producatorul de ciment a realizat o cifra de afaceri de 246,6 milioane de euro in 2009, in scadere cu 33,8% fata de 2008. Compania va anunta rezultatele financiare aferente anului trecut peste aproximativ o luna.

In intervalul ianuarie – septembrie 2010, productia de ciment la nivel national a consemnat un declin de 12,6%, de la 6,3 la 5,5 milioane de tone, arata datele Patronatului Industrie din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).

“Consumul de ciment din Romania va reveni la nivelul din 2008 abia peste 4-6 ani, lucru valabil si in ceea ce priveste matarialele de constructii”, mentioneaza Wirth.

Investitiile in infrastructura si in segmentul rezindential, precum si refacerea puterii de cumparare a populatiei sunt principalele parghii care vor duce la reluarea consumului din constructii.

“Finantarea este inca o problema importanta, atat pentru companii, cat si pentru populatii. Pentru ca o economie sa iasa din criza este necesar sa creasca exporturile, consumul si investitiile. Daca nu sunt vor aparea investitii straine, atunci sa investeasca statul”, subliniaza executivul.

El adauga ca nivelul capacitatilor de productie de ciment existente pe piata locala sunt suficiente pentru acoperirea cererii din urmatorii 6-8 ani.

Holcim Romania detine in prezent doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

Piata locala a cimentului este controlata de subsidiarele locale ale Holcim (Elvetia), Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Anuntul plecarii lui Wirth de la conducerea Holcim Romania vine la scurt timp dupa ce si Carpatcement Holding, parte a HeidelbergCement, si-a schimbat conducerea.

Mihai Rohan, supranumit “tatal cimentului”, datorita experientei acumulate in industria cimentului, a renuntat de la 1 ianuarie la functia de director general al Carpatcement Holding, locul sau fiind luat de Florian Aldea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri