3 / 4

Imposibilitatea FMI de a rezolva criza din Romania

In opinia lui Cristian Paun, director executiv Societatea Romana de Economie (SOREC), Fondul Monetar International (FMI) nu are capacitatea de a rezolva criza din Romania. El si-a inceput prezentarea in cadrul conferintei cu ideea ca ca FMI este o „relicva vie” a Sistemului de la Bretton Woods (1945) creat sa administreze pana in 1971 etalonul “aur - dolar” ca alternativa la modelul interbelic “etalon aur - devize”.

„Consultanta pe care a oferit-o FMI s-a facut intotdeauna din perspectiva unui creditor interesat strict in stabilitatea monetara a tarii imprumutate si in crearea premizelor pe termen scurt de recuperare a fondurilor imprumutate. Prin prezenta FMI in tarile asistate s-a obtinut temporar o stabilizare monetara in dauna echilibrului de pe piata libera si din mediul de afaceri”, a spus economistul Cristian Paun.

In opinia sa, FMI a esuat in exercitarea tuturor functiilor pentru care a fost creat. Astfel, fondul temporar oferit tarilor membre nu rezolva problema de balanta de plati externe, creand un puternic hazard moral la nivelul tarilor membre sa nu actioneze sau sa reformeze economia in sensul sporirii capacitatii de export viitoare a acesteia.

Cristian Paun considera ca, odata cu caderea inevitabila a Sistemului de la Bretton Woods din 1971, FMI a devenit o institutie inutila care concentra importante sume de bani de hartie (in mare parte in moneda fiecarei tari participante). “Aceasta institutie creata de state a incercat de nenumarate ori sa isi reformeze activitatea, sa isi gaseasca un nou drum in economia globala, fara a reusi sa faca mare lucru in acest sens. Aceasta institutie lipsita de sens economic lupta pentru a deveni credibila prin tot felul de mijloace politice, in conditiile in care ii lipsesc mijloacele economice (sau argumentele economice) ale interventiei sale”, a concluzionat Paun.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri