1 / 4

Mostenirea intelectuala a lui Murray Rothbard

Murray Rothbard a scris la numai 36 de ani “Man, Economy, and State”, o monografie a economiei de piata libera. “Am aproape aceeasi varsta cu cea la care Rothbard a scris aceasta lucrare. A scris-o simultan cu pregatirea tezei de doctorat. El putea sa abordeze in acelasi timp mai multe activitati. Sa fie activist militant, sa fie implicat in politica si sa scrie carti”, a spus Bogdan Glavan, 33 de ani, profesor universitar de economie, in deschiderea conferintei Banii, Securitatea si Educatia, Mostenirea intelectuala a lui Murray Rothbard fata in fata cu problemele socio-economice actuale.

Think-tank-urile prezente la eveniment si reprezentante de mai multi economisti (majoritatea si profesori universitari) au fost Centrul Rothbard, Institutul Mises, Centrul pentru Economie si Libertate, Centrul Independent pentru Studii in Economie si Drept, Societatea pentru Libertate Individuala.

In opinia lui Bogdan Glavan, daca Rothbard a trait intr-o epoca in care libertarienii erau o comunitate redusa, astazi numarul acestora este mai mare decat pe vremea celui numit “Mr. Libertarian” si “cel mai mare inamic in viata al Statului”. “Sunt lucruri pe care le aud despre libertarieni si nu le inteleg. In primul rand, se spune despre un libertarian ca ar fi promotorul unui fanatism de piata. Nici vorba. Daca citim Man, Economy, and State, vom intelege acest lucru. (…) Nu putem spune ca libertarienii sunt extremisti. Din contra, ei promoveaza o filosofie extrem de consecventa, pasnica si nu pot fi tratati ca fundamentalisti. In esenta, fundamentalismul inseamna urmarirea unei solutii prin orice mijloc”, explica Bogdan Glavan.

In al doilea rand, libertarianismul nu este extremist, spune Bogdan Glavan. "Rothbard ar spune, ce-i drept, ca exista o unica solutie de acumulare sustenabila a avutiei in beneficiul tuturor: economia libera ingradita doar de drepturile de proprietate privata. Dar extremismul nu rezulta din promovarea unei unice solutii, asa cum gresit crede multa lume. Extremismul provine din promovarea unei unice solutii prin orice mijloace. Aceasta face diferenta dintre marxisti si fascisti pe de o parte si liberali, pe de cealalta parte. Liberalii nu-i obliga pe ceilalti sa cunoasca legile economiei si, in general, nu agreseaza pe nimeni".


Paralel cu acest eveniment - gazduit de Universitatea Romano-Americana -, Societatea pentru Libertate Individuala (SOLIB) a organizat o expozitie de pastise care a vrut sa transmita un indemn vizual la lectura.
(VEZI GALERIE FOTO).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri