2 / 13

Cerere scazuta pentru locuinte si preturi mai mici

Pe piata rezidentiala, atunci cand se anunta masuri dure, cumparatorii intra in asteptare pana cand se lamuresc, iar acest lucru afecteaza negativ decizia de cumparare pentru o perioada de trei sau chiar mai multe luni, explica Adrian Erimescu (foto), directorul general al portalului imobiliare.ro.

“Din punct de vedere al solicitarilor, punctul minim a fost atins in decembrie. Interesul a fost mai scazut pe tot parcursul anului, manifestandu-se direct si in evolutia preturilor. Exceptie au facut lunile de toamna, cand cererea a reveni la un nivel acceptabil. O surpriza placuta, in sensul unei cresteri reale a interesului pentru piata de locuinte, am avut-o abia in ianuarie cand solicitarile clientilor au crescut in medie cu peste 20% fata de 2010”, continua Erimescu.

In procesul decizional de cumparare a unei locuintei, pretul si-a consolidat pozitia de criteriu principal, iar decizia individuala cu privire la tranzactionare a fost amanata de multi cumparatori, in conditiile in care si pretul chiriilor a scazut simtitor.

Pentru o buna parte din clienti a devenit mai putin relevant daca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze este noua sau nu, recurgand la compromisuri chiar si in ceea ce priveste amplasamentul. Pentru toata aceasta perioada, vorbim mai degraba de rezolvarea unei nevoi de moment, in speta achizitia unei locuinte, si mai putin de un plan sau o viziune cu caracter de investitie”, mai spune oficialul imobiliare.ro.

In utlimele 12 luni, indicele imobiliare.ro a inregistrat scaderi cuprinse intre 7%, in Brasov si 15% la Timisoara
. Pe categorii de apartamente, scaderile au fost si mai evidente, diferenta maxima fiind de -20% in cazul apartamentelor vechi cu patru camere din Timisoara. In Bucuresti, apartamente vechi s-au depreciat cu 11,3%, iar in cazul celor noi, deprecierea nu trece de 10%.

Slide realizat de Sorina Negrila
.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri