3 / 13

Vasile Armenean, Betty Ice: Sper ca nu am suferit degeaba

Vasile Armenean (foto), proprietarul producatorului de inghetata Betty Ice, cu afaceri de peste 19 mil. euro, sustine ca principalul efect al masurilor de austeritate a fost scaderea vanzarilor cu 30% incepand cu luna iulie, tendinta care se mentine si in prezent.

Pe termen lung sper ca nu am suferit degeaba. Daca nu ar fi fost aceste masuri, cred ca lucrurile ar fi aratat mai rau, chiar daca pe moment ne-ar fi fost mai bine. Pe termen lung, drumul ar fi fost gresit. Nu am fost de acord cu majorarea TVA, insa am sustinut masura de reducere a personalului din sectorul bugetar”, afirma Armenean.

Betty Ice nu a operat disponibilizari de personal. Numarul de angajati variaza, astfel incat in timpul sezonului Betty Ice are peste 500 de angajati, iar in extrasezon numarul acestora se ridica la 300-350 de angajati.

In plus, producatorul a angajat peste zece persoane cu experienta in sectorul bugetar, care in urma masurilor de austeritate si-au pierdut locurile de munca. “Sunt oameni care au lucrat in sanatate, fosti pompieri, jandarmi sau angajati din primarie. Numarul angajatilor creste in sezonul estival”, spune Vasile Armenean.

Pe de alta parte, Sorin Minea, director general al Angst si presedinte Romalimenta, nu a observat o migratie a angajatilor din sectorul bugetar catre mediul privat in industria in care activeaza. “Poate a existat o astfel de miscare in alte industrii. Cei care erau obisnuiti in sistemul bugetar sa nu faca nimic nu si-au gasit insa loc in mediul privat”, considera Minea.

Potrivit acestuia, principalele efecte ale masurilor de austeritate au fost scaderea consumului, explozia pietei negre si cel mai mare numar de falimente din industria post-decembrista.

Mai mult Sorin Minea sustine ca odata cu implementarea cresterii TVA potentialul Romaniei de a intra intr-o piata concurentiala puternica a fost redus substantial. “Sunt sustinator al masurilor de austeritate atata timp cat sunt cu adevarat de austeritate. Ori majorarea TVA a fost o masura injusta, care demonstreaza un singur lucru – impotenta statului de a colecta ceea ce trebuia colectat”, declara Minea.

Daca inainte de momentul iulie 2010 industria alimentara se afla intr-un punct de crestere, in prezent aceasta se afla “intr-un punct de prabusire”, cei afectati fiind “platitorii de taxe”.

Slide realizat de Alina Stan


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri