2 / 4

Cine risca lichidarea?

Compania Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) va fi trecuta in lichidare daca Guvernul nu reuseste sa vanda pana la sfarsitul acestui an pachetul majoritar de actiuni pe care il mai detine la combinatul chimic, indica proiectul din data de 3 mai al scrisorii de intentie discutata de Executiv si FMI.

Documentul, datat in urma cu o saptamana, include un calendar cu termene extrem de scurte pentru privatizarea combinatului chimic, dar si varianta trecerii companiei in lichidare in cazul unui "insucces" in acest an al procesului de privatizare, scrie Mediafax.

Proiectul scrisorii de intentie releva intentia Guvernului de a vinde pana la sfarsitul acestui an pachetul de actiuni Oltchim ramas in proprietatea statului si de a identifica in urmatoarele luni o solutie pentru datoriile combinatului.

Este prevazuta astfel angajarea pana la sfarsitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei banci de investitii pentru privatizare pana la sfarsitul lunii septembrie, precum si finalizarea procedurilor de licitatie pana la sfarsitul acestui an.

"Daca privatizarea nu are succes pana la sfarsitul anului 2011, firma va fi trecuta in lichidare", se mai arata insa in draftul scrisorii de intentie.

Desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a companiei Oltchim, procesul nu a fost finalizat. Consultantii caracterizeaza combinatul chimic drept “cea mai privatizata companie din Romania”.

Singura solutie de restructurare a Oltchim este privatizarea, considera consultantii, plan agreat si de reprezentantii Statului, chiar daca in opinia lor, perioada aceasta nu este tocmai buna pentru a trece pachetul majoritar din Oltchim din proprietatea statului in cea particulara. Explicatia se bazeaza pe un simplu calcul economic, potrivit celor care trebuie sa privatizeze companiile detinute de stat: combinatul chimic are o capitalizare foarte mica.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a avut rezultate financiare semnificativ mai bune in primul trimestru din acest an, reusind sa inregistreze pierderi de 20 de ori mai mici decat cele din T1 2010. Cresterea aprovizionarii cu materii prime a fost principalul motiv care a urcat afacerile companiei, existand sanse ca societatea sa revina pe profit dupa o lunga perioada de pierderi.

Citeste si Drumul Oltchim catre profit. INTERVIU cu reprezentantul PCC in Romania

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri