2 / 5

Prudenta, reforme, investitii si liniste pe plan extern

Iesirea tehnica din recesiune poate exprima premise favorabile, de depasire a momentului critic al crizei, o perioada de bun augur pentru reluarea investitiilor si, implicit, de reluare a angajarilor.

Cu toate acestea, data fiind natura acestei crize, precum si consecintele acesteia, nu trebuie sa ne grabim sa afirmam ca economia a intrat intr-un nou ciclu economic.

„Dupa parerea mea, dezechilibrele acumulate in perioada premergatoare crizei si agravate de criza au contribuit la reducerea semnificativa a potentialului de evolutie a economiei (cresterea pe termen lung). Trebuie sa ne mentinem prudenti. Pentru ca nu este exclus sa se reintre (cel putin temporar) in contractie mai ales daca nu se vor relua investitiile si nu se vor continua reformele structurale”, a explicat Andrei Radulescu (foto), senior analist la Target Capital.

De asemenea, continuarea cresterii economice pe baze solide are nevoie si de o situatie macroeconomica externa care sa nu se deterioreze si de o continuare a reformelor structurale.

Dimensiunea mica a economiei romanesti (122 miliarde de euro anul trecut) o predispune la undele de soc de pe plan extern, atat pozitive cat si negative.

„Daca pe plan extern situatia se va ameliora semnificativ, iar pe plan intern nu vor exista derapaje, nu este exclus ca ritmul de crestere din acest an sa se situeze in apropiere de 2% y/y (peste prognoza oficiala a FMI). Insa recent sunt consemnate multe semnale de dezaccelerare pe plan extern, determinate de normalizarea politicilor monetare (in tarile emergente din Asia, inclusiv China, dar si in Zona Euro), de criza finantelor publice, de accelerarea presiunilor inflationiste si nu in ultimul rand de resimtirea cutremurului din Japonia”, a mai explicat Radulescu.

Astfel, prudenta este cuvantul de ordine in previziunile pe 2011, mai ales ca nu este exclus ca riscurile externe sa determine o dezaccelerare a exporturilor romanesti, iar consumul sa nu se relanseze in acest an.

Analistul Target Capital considera ca elementul care va dicta ritmul de evolutie economica este reprezentat de investitii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri