2 / 6

Trei pasi simpli pentru un sistem fiscal mai eficient

Avand exemplul Frantei, dar si pe cel al Suediei, unde antreprenorii platesc o singura taxa pe an, oamenii de afaceri romani au gasit solutii simple pentru a imbunatati sistemul fiscal si in Romania, tot ce a lipsit pana acum fiind vointa politica.

AOAR a solicitat in nenumarate randuri autoritatilor sa examineze in primul rand costul de administrare a sistemului de taxe.

“Acesta este primul lucru pe care il face orice stat, calculeaza cat il costa ca sa incaseze si cat incaseaza”, apreciaza Cristian Parvan.

In al doilea rand, in urma analizei facute la primul pas, taxele care au costul de colectare prea mare ar trebui desfiintate sau comasate.

Un al treilea pas
, pe care secretarul AOAR il considera foarte ambitios, este de a crea un sistem de rate fixe pentru firme, pe care sa le plateasca trimestrial, iar la sfarsit de an sa aiba loc o regularizare. Acest lucru ar fi posibil daca un inspector fiscal ar face o medie a taxelor platite de o firma in ultimii 2-3 ani sau chiar cinci ani, astfel incat firma sa plateasca o rata fixa echivalenta acelei medii, urmand sa fie facuta periodic regularizarea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri