3 / 5

Daniel Daianu: Cel mai rau scenariu este un nou Lehman Brothers

Economistul Daniel Daianu a identificat cinci posibile scenarii pentru economia mondiala, cel mai rau fiind un nou Lehman Brothers, adica falimentul necontrolat al Greciei. Acest lucru ar conduce la intrarea in recesiune, adica scaderea productiei, cresterea somajului si o perioada destul de lunga de stagnare economica. De asemenea, sectorul bancar va fi puternic afectat.

Un alt scenariu, mai probabil din perspectiva doctorului in economie, este caderea intr-o noua recesiune, din cauza dinamicii fortelor din piata si a nehotararii liderilor europeni, cererea privata fiind astfel impiedicata sa substituie cererea publica. De asemenea, bilanturile bancilor vor fi deteriorate si va fi nevoie de noi recapitalizari.

"Sansele sunt mai mari sa intram intr-un nou val al crizei, pentru ca aceasta nu este o noua criza", apreciaza economistul.

Daianu ia in calcul intr-un al treilea sceanariu si un default controlat al Greciei, dar se intreaba daca contagiunea va putea fi impiedicata si ce fel de bariere de protectie ar trebui construite in acest sens.

El nu exclude nici un ciclu prelungit de stagnare, de tip Kondratiev (care poate merge pana la 60 de ani - n.r.), in care balanta economiei mondiale se va inclina cel mai probabil in favoarea Asiei.

Cel mai optimist scenariu este, bineinteles, evitarea recesiunii, prin interventiile concertate ale Federal Reserve si Bancii Centrale Europene (BCE), care ar trebui sa creasca capacitatea fondului de stabilitate europeana semnificativ (EFSF) pentru a putea linisti pietele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri