1 / 5

Romania va reveni la PIB-ul dinaintea crizei abia in 2014

Revenirea tarii noastre la nivelurile de dinaintea crizei financiare ar putea avea loc abia in 2014, ceea ce inseamna ca Romania va sta practic in criza 6 ani. "In 2011 vom reveni la produsul intern brut (PIB-ul) din 2006-2007, urmand sa ajungem la PIB-ul din 2008 (cand Romania a incheiat cu o crestere de peste 7% - n.r.) undeva in 2014", a declarat managerul Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu (foto), cu ocazia conferintei unei conferinte despre riscul de tara.

El constata ca revenirea economiei este impiedicata in Europa si de politica monetara care a inceput sa se inaspreasca, intr-un moment nepotrivit. "Poate ca BCE (n.red.: Banca Centrala Europeana) ar fi trebuit sa lase ratele de dobanda mai jos, pentru ca inflatia nu facea probleme", apreciaza managerul Coface.

Astfel, in cazul unei noi recesiuni, Europa se afla intr-o situatie mult mai slaba decat in 2008, pentru ca statele nu mai au spatiu fiscal pentru stimularea economiei si nici politica monetara nu mai da roade.

Pe de alta parte, Ionescu a remarcat si cateva semnale bune din economia romaneasca. Un semn bun ar fi ca sumele refuzate la plata au scazut cu o treime in primele sapte luni din an, in timp ce insolventele s-au diminuat ca numar cu 7% in perioada ianuarie - august, comparativ cu perioada similara din 2010.

In schimb, dependenta de economiile europene ramane in continuare o vulnerabilitate importanta pentru Romania, in contextul in care 18% dintre exporturile noastre se duc catre Germania, iar 17% catre Italia.

Astfel, daca Germania isi opreste motoarele, cererea externa mai slaba ne va afecta in mod sigur perspectivele de crestere economica, in timp ce problemele mai mari ale Italiei ne pot trimite la loc in recesiune.

De asemenea, Cristian Ionescu mai puncteaza ca vulnerabilitati creditele neperformante, care au inregistrat un salt spectaculos in ultima perioada, dar si deficitul de cont curent de 5,1% din PIB, care, desi a scazut puternic din 2007 (cand era 14% - n.r.), reprezinta in continuare un risc.

"Desi sunt ateu, in fiecare seara ma rog ca economia Chinei sa creasca cu 9%" - Vezi in slide-ul urmator cui apartine declaratia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri