10 / 11

1. De ce a hotarat Nokia sa plece din Romania

Plecarea Nokia din Romania ar putea avea un impact de pana la 1% in Produsul Intern Brut (PIB) de anul viitor, dar cea mai grea lovitura va fi la nivel reputational, in contextul in care investitorii straini ar putea fi descurajati de aceasta relocare, considera economistii chestionati de Wall-Street.ro.

Potrivit economistului sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, sectorul economic din care face parte Nokia reprezinta 1,5% din PIB-ul Romaniei, fiind luate in calcul exporturile, dar totodata pe acelasi segment sunt inregistrate si importuri semnificative, de 1% din PIB.

"Daca ne gandim ca vor disparea complet exporturile de telefoane mobile, acest lucru va avea un impact de pana la 1% in cresterea economica", explica Chidesciuc, care ia in calcul o mentinere a importurilor pe acest segment de 0,5-0,6% din PIB.

Pe de alta parte, economistul ING crede ca investitiile de la Jucu nu vor disparea si ca este rezonabil sa presupunem ca fabrica va fi preluata, iar "in aceasta ipoteza am vorbi de un impact de 0,5-0,8% in cresterea economica".

Continuarea articolului: Plecarea Nokia, o lovitura de imagine. IMPACTUL ECONOMIC - 1% din PIB!

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri