2 / 6

De ce trebuie sa evitam deflatia in economie?

De asemenea, o dezbatere aprinsa s-a starnit la BNR cu privire la efectele deflatiei in economie.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR, a sustinut, tot ca o replica fata de afirmatiile lui Cristian Paun, adept al scolii austriece, ca omul de rand ar avea doar de pierdut daca economia ar fi lovita de deflatie.

In contextul unei scaderi generalizate a preturilor, un om simplu cu un credit la banca ar plati mai mult, chiar daca la prima vedere perceptia populara ar fi ca deflatia este buna, fiind practic opusa inflatiei, un rau binecunoscut societatii romanesti.

Totusi, Lazea argumenteaza ca, pe fondul deflatiei, un om de rand risca sa fie dat afara, intrucat angajatorul vinde la preturi mai mici. Astfel va inregistra pierderi si va fi fortat sa disponibilizeze angajati.

Ca urmare, somajul va creste in urma deflatiei.

Pe de alta parte, Paun afirma ca indivizii vor putea in cazul creditelor la banca sa se refinanteze si sa lase banca sa incaseze pierderea.

Totodata, profesorul de la ASE crede ca angajatii ar trebui sa ceara de bunavoie scaderea salariilor intr-un mediu deflationist, in conditiile in care puterea de cumparare s-ar mentine constanta. Astfel, printr-o renegociere in jos a remuneratiei, angajatii ar putea evita concedierea.

In acelasi timp, somajul nu este perceput ca o amenintare de profesorul de economie adept al scolii austriece, intrucat va exista o rotatie a fortei de munca intre industriile afectate de deflatie si industriile de capital unde vor fi cresteri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri