3 / 6

Putea BNR sa evite recesiunea in 2008?

Florin Citu, unul dintre cei mai vehementi critici ai politicii monetare a BNR, a avut o prezentare in care a prezentat dintr-o perspectiva monetarista rolul banilor in producerea inflatiei dar si in stimularea economiei.

Practic, sustine Citu, fara bani nu poti sa ai inflatie, dar si lipsa acestora poate provoca dezechilibre majore in ceea ce priveste cererea agregata.

Pe termen scurt, daca masa monetara scade, va scadea si productia, iar prabusirea PIB din 2009 poate fi explicata, in opinia economistului, prin reducerea masei monetare.

Totusi, Citu remarca ca exista un lag intre momentul in care a inceput sa scada masa monetara in 2008 si contractia PIB.

Economistul a criticat dur banca centrala pentru politica restrictiva pe care a avut-o in anul de inceput al crizei. Citu a reamintit ca in decembrie 2008, dupa ce avusese loc caderea Lehman Brothers, BNR se uita in continuare ingrijorata la inflatie si nu doar ca mentinea politica monetara restrictiva, dar cerea si inasprirea politicii fiscale.

"Banca Nationala a diagnosticat gresit situatia economiei reale si efectele socului extern din pietele financiare", a spus Citu.

El crede ca scenariul putea sa fie diferit, daca masa monetara ar fi fost un indicator mai important pentru BNR decat gap-ul de productie.

In contraparte, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a raspuns ca, in decembrie 2008, "era foarte greu de vazut ca economia se va duce de la plus 8 la minus 7".

"Asta nu am vazut si trebuie sa recunoastem", a concluzionat Popa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri