2 / 7

Cresterea economica

Din punct de vedere al potentialului de crestere economica, Romania sta mult mai prost decat in 2011.

Daca anul trecut, inaintea anuntarii datelor INS care au confirmat iesirea din recesiune, presedintele Traian Basescu vorbea despre un potential de crestere pentru 2012 de pana la 4%, situatia din prezent este mult mai sumbra, estimarile fiind ajustate semnificativ in jos.

“Ne propunem o crestere economica de 3,5 pana la 4%, mentinand obiectivul de deficit pentru 2011. (..) Avem nevoie de optimism, dar nu avem dreptul la lipsa prudentei”, spunea Traian Basescu, in mai 2011.

In schimb, ultima prognoza de crestere anuntata de FMI in ianuarie indica o crestere de 1,3% a produsului intern brut (PIB) pentru acest an, iar unele banci fiind chiar mai pesimiste de atat.

De asemenea, cei mai multi analisti care au participat la sondajul Wall-Street.ro prognozeaza o contractie a PIB in trimestrul I din acest an, ceea ce inseamna intrarea in recesiune tehnica.

Potrivit analistului economica Lucian Isar, exista doua motive pentru care economia romaneasca se situeaza de o perioada extinsa de timp pe un palier de crestere sub-optim.

"Primul este legat de deciziile inoportune de politica monetara si de credit care nu au ajutat economia, fortand o reducerea prea rapida a inflatiei in conditii de stres economic. Cel de al doilea motiv este legat de experimentarea fara obiectii si nuantari a unor masuri economice dure apartinind unei paradigme economice false si anume cea de expansiune economica in conditii de austerite pe fond recesionar", a explicat, pentru Wall-Street.ro, Lucian Isar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri