5 / 6

Insolventa Hidroelectrica, decizia care a bulversat mediul de afaceri

Hidroelectrica, companie care produce un sfert din energia Romaniei, a cerut intr-o vineri, 15 iunie, intrarea in insolventa.

Anuntul, care a aparut in presa de abia luni 18 iunie, a luat prin surprindere pe toata lumea, de la bancile creditoare, la mediul de afaceri si chiar pe oficiali ai statului si administratori ai companiei.

Teoretic, Hidroelectrica a cerut insolventa intrucat fluxurile de numerar erau negative, desi aceasta situatie era cunoscuta de ani de zile. Practic, statul ar putea sa se foloseasca de procesul de reorganizare a companiei pentru a renegocia contractele cu "baietii destepti".

Totusi, economia de piata a receptionat un pumn in plina figura prin decizia de a introduce in insolventa Hidroelectrica, dupa cum scrie Florin Citu pe blogul personal.

"Statul roman a reusit perfomanta aproape imposibil de realizat de a falimenta o companie care are monopolul productiei si vanzarii unui anumit produs. Sunt foarte rare aceste exemple si de fiecare data un stat a fost implicat", a spus Citu.

Reorganizarea companiei este estimata sa dureze 16-18 luni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri