5 / 6

Imaginea Romaniei la nivel international

Cu siguranta ca imaginea Romaniei in strainatate a avut de suferit ca urmare a instabilitatii politice din ultimele doua zile, iar dovada stau reactiile vehemente ale ambasadorului SUA si comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding

Ea a comentat atacurile asupra Curtii Constitutionale de la Bucuresti, in doua postari consecutive pe Twitter.

"Sunt foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", a scris Reding pe Twitter.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite in Romania, Mark Gitenstein a reactionat dupa asaltul politic de marti, in urma caruia au fost schimbati presedintii celor doua camere ale Parlamentului, sefii televiziunii si radioului public si Avocatul Poporului

"Sunt profund ingrijorat despre orice tentativa de amenintare a independentei instituriilor democratice din Romania. Manipularea sau amenintarile la adresa institutiilor voastre, in special la adresa Instantelor, nu este ingrijoratoare doar pentru guvernului SUA, dar si pentru modul in care Romania va fi perceputa de pietele financiare", a spus Gitenstein, intr-un comentariu pe site-ul institutiei.

De asemenea, Le Monde scria ca "razboiul este deschis in Romania, intre noua coalitie de centru-stanga, aflata la putere, Uniunea Social Liberala si presedintele de centru-dreapta, Traian Basescu", iar agentia franceza de presa AFP adauga ca numeroase organizatii neguvernamentale, intre care Fundatia Soros, sunt ingrijorate, de o saptamana, de "presiunile Guvernului asupra vocilor si institutiilor independente".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri