10 / 11

1. Instabilitate politica extrema. Reactii interne si internationale

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este ingrijorat de recentele evolutii pe scena politica a Romaniei care ar putea afecta stabilitatea si cresterea economica, precum si imaginea tarii pe pietele internationale.

Actiunile clasei politice din aceste zile aduc noi incertitudini peste cele deja existente si au ca efect scaderea increderii consumatorilor si investitorilor, potrivit unui comunicat al FIC semnat de Steven van Groningen, presedintele asociatiei.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni ca statul de drept a fost incalcat "in mod inacceptabil" in Romania in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii.

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, declara ca este inacceptabila desfasurarea referendumului din 29 iulie dupa o legislatie care nu este in concordanta cu Constitutia, deoarece acest lucru ar provoca "intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa"

Suspendarea presedintelui Romaniei nu este vazuta cu ochi buni de catre publicatia Financial Times, care, citand un cunoscut analist sustinator al lui Traian Basescu, isi exprima temerea ca democratia din tara noastra este amenintata.

Obisnuiti cu show-ul politic din Romania, brokerii nu sunt impresionati de suspendarea presedintelui si de disputele care au urmat intre reprezentantii partidelor locale. In sedinta de dupa suspendarea din functie a lui Traian Basescu, bursa a crescut per ansamblu cu 1%, in vreme ce SIF-urile au ajuns chiar sa inregistreze a doua cea mai buna evolutie din ultimele patru luni.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri