3 / 8

Va fi validat sau nu referendumul?

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va oferi raspunsul la aceasta intrebare, existand posibilitatea validarii referendumului si a demiterii presedintelui Traian Basescu, chiar daca prezenta la vot se va situa sub pragul minim de 50%.

„CCR poate sa ofere doua raspunsuri: primul prin care sa constate ca referendumul este invalid din cauza neintrunirii cvorumului, iar al doilea poate sa fie un raspuns complex in functie de contestatia pe care USL o va depune in mod sigur, si care va trata aspecte precum constitutionalitatea scrutinului sau legitimitatea presedintelui in conditiile in care 7 – 8 milioane au votat impotriva acestuia”, a explicat politologul Cristian Pirvulescu, presedintele asociatiei „Pro Democratia”.

„Personal, consider ca a doua varianta este mai putin probabila, insa in mod realist ne putem astepta la orice raspuns din partea CCR. Depinde foarte mult si de ce tip de contestatie va face USL”, a mai adaugat el.

Rezultatele publicate de Biroul Electoral Central (BEC) pana la jumatatea zilei de marti indicau o prezenta la vot de 46,2%, cifra insuficienta pentru validarea referendumului. In aceste conditii o parte din reprezentantii USL, printre care si fostul presedintele Ion Iliescu, au cerut Curtii sa valideze referendumul deoarece hotararea de a stabili pragul minim de 50% nu lua calcul decizia de boicot din partea lui Traian Basescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri