3 / 4

Scenariul 3: Curtea Constitutionala nu ia nicio decizie

In mare parte analistii sunt de parere ca in eventualitatea in care Curtea Constitutionala nu va anunta o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pietei.

"Acesta este cel mai rau scenariu, pentru ca se prelungeste starea de incertitudine. Pe termen mediu, investitiile straine directe vor ramane in expectativa, presiunea pe curs se va pastra, dar nu cred ca va fi o depreciere imediat dupa anuntul CCR", a aratat analistul economic Aurelian Dochia.

De aceeasi parere este si Gabriel Biris care considera ca starea de nesiguranta face rau tuturor.

Pe de alta parte, analistul economic Ionel Blanculescu considera ca atat timp ca procedurile sunt democratice, economia nu este afectata, desi taberele politice lasa sa se inteleaga acest lucru.

"Economia functioneaza dupa alte reguli, nu dupa cele politice. Contractele dintre agentii economici se vor incheia si fara cele doua tabere. Din punct de vedere psihologic populatia este daramata, astfel ca ar fi mai bine sa se finalizeze aceste conflicte", a punctat Blanculescu.

El a spus ca un eveniment care afecteaza cu adevarat mediul de afaceri este noul proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor Publice, prin care contribuabilii vor plati penalitati de 30% din principal pentru obligatiile fiscale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala, sanctiune care se adauga dobanzilor si penalitatilor aplicate in prezent pentru intarzierile la plata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri