4 / 6

Asteptam confirmarea iesirii din recesiune

Dupa ce in ultimul trimestru din 2011 si in primele trei luni din acest an economia a reintrat in recesiune, tehnica dupa cum o numesc economistii, cresterea usoara a PIB in trimestrul II din 2012 a reaprins sperantele unei reveniri mai sustinute.

Ca urmare, datele macroeconomice din toamna ar putea confirma reluarea unui parcurs pozitiv si neintrerupt de alte episoade recesionale al economiei.

In al doilea trimestru, produsul intern brut (PIB) a crescut, fata de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, iar economia a urcat in primul semestru cu 0,8%, in serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2011, potrivit datelor semnal publicate de INS.

In schimb, prima varianta detaliata a indicatorului PIB pentru trimestrul II urmeaza sa fie publicata in 6 septembrie, iar datele semnal cu privire la evolutia economica din trimestrul 3 vor aparea in 15 noiembrie.

De asemenea, alte date statistice pe care le va anunta INS in aceasta toamna vor ilustra mai bine tendinta economiei romanesti si probabilitatea sa iasa cu adevarat din recesiune. Totodata, tot in toamna se va trage linie si in privinta agriculturii, care a fost puternic afectata de seceta, si vom vedea astfel cat de mult ne vom putea baza pe productia agricola la sustinerea PIB in acest an.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri