5 / 6

Campania electorala ar putea destabiliza economia

Un an electoral a fost intotdeauna un pericol pentru economie, intrucat Guvernele au tendinta sa apese pedala de acceleratie in ceea ce priveste cheltuielile. Cu toate ca Guvernul s-a angajat in fata FMI sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 2,2% din PIB.

Datele arata ca pana in iulie nu s-au facut excese, deficitul ajungand la 1,15% din PIB, dar majoritatea analistilor se tem ca inceperea campaniei electorala ar putea sa ameninte tinta de deficit pentru tot anul.

Mai mult, Asociatia Romanian Business Accelerator a avertizat ca Guvernul pune in pericol echilibrarea economica a tarii, in conditiile in care a estimat gresit produsul intern brut (PIB), iar singura solutie intr-un an electoral ar fi taierea cheltuielilor pentru investitii.

Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, alegerile parlamentare ar putea avea loc in 2 decembrie, iar Guvernul urmeaza sa ia o serie de hotarari legate de organizarea scrutinului in sedinta din 1 septembrie.

Ministrul a explicat ca exista o constrangere constitutionala privind data alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat, iar scrutinul nu poate fi organizat mai devreme, in noiembrie.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri